Eleccions
Política 23/07/2022

Monjo enllesteix Coalició per Mallorca amb vista al setembre

“Hi haurà candidatures en el 80% de pobles”, explica el batle de Santa Margalida

2 min
El batle de Santa Margalida i impulsor de Coalició per Mallorca, Joan Monjo

PalmaLa presentació de Coalició per Mallorca, que concentra agrupacions independents dels municipis de l’illa, s’ha anat endarrerint, però l’anunci entra en la recta final. El batle de Santa Margalida, Joan Monjo, que n’és un dels impulsors, ha explicat a l’ARA Balears que el setembre serà el més clau per enllestir-lo de manera definitiva. “Encara s’està muntant, però segur que es posarà en marxa”, declara. “S’espera que passi la calor perquè la gent es pugui reunir”, ironitza.

La intenció de la formació, que s’emmiralla en Coalició Canària, és abastir, aproximadament, el 80% dels municipis de Mallorca, i no es tanca a pactes amb altres partits d’àmbit autonòmic. De fet, segons exposa Monjo, ja tenen integrades “cinc o sis” agrupacions independents que han estat creades per exmembres de Ciutadans o d’El Pi.

La crisi política viscuda pels regionalistes a partir de la dimissió de l’expresident de la formació, Antoni Amengual, ha desembocat en un partit nou, Per Balears, liderat per l’eivissenc Toni Roldán, i amb algunes agrupacions municipalistes que es trobarien properes a la coalició impulsada per Monjo. Així i tot, el batle de Sencelles, Joan Carles Verd, que inicialment donava per feta l’adhesió de la seva formació, que governa el municipi, a Coalició per Mallorca, aquesta setmana ha formalitzat el retorn a El Pi.

Coalició per Mallorca fuig de l’espai nacionalista que representa El Pi i es presenta com una marca purament regionalista de centre, amb possibilitats d’eixamplar-se a esquerra i dreta. Els partits illencs d’àmbit autonòmic estan a l’aguait i, segons algunes fonts, Monjo s’hauria reunit almenys una vegada amb el PP i més d’un pic amb El Pi, tot i que el batle de Santa Margalida sosté que “el PP, en principi, s’hi presentarà sol”.

“La nostra voluntat és arribar a acords i col·laboracions. El 2015 i el 2019 vàrem fer una coalició a Santa Margalida i voldríem repetir qualsevol fórmula per ajuntar esforços i resultats”, explica el portaveu parlamentari regionalista, Josep Melià. “Ens interessaria anar juntament a Coalició per Mallorca”, afegeix. El PSIB encara no parla d’anar-hi amb coalició, però posa en relleu la presència dels partits de centredreta regionalista, ja que sense ells “molts d’aquests vots anirien al PP o fins i tot a Vox”, segons el secretari d’Organització socialista, Cosme Bonet.

Per la seva banda, des de Ciutadans afirmen que no hi ha hagut cap mena de contacte amb Monjo o amb el seu entorn, tot i que “no ens tancam a res, posar línies vermelles de pactes no m’agrada”, en paraules de la líder autonòmica del partit, Patricia Guasp. En la mateixa línia se situa fins i tot Vox. “És un avantatge que siguin regionalistes i no nacionalistes, seria més fàcil entendre’s amb ells que amb un partit com El Pi”, detalla el diputat d’extrema dreta i responsable territorial, Sergio Rodríguez. “Pot tenir un paper important, aspira a ser un partit frontissa com l’antiga UM de Maria Antònia Munar”, afegeix.

stats