Governabilitat a l'Estat
Política 24/03/2023

La Moncloa refreda la dimissió en bloc al CGPJ com a solució al bloqueig de la justícia

Sánchez confia en renovar el CGPJ després de les eleccions i apuja el to contra Feijóo per qüestionar una reforma de les pensions acordada amb Brussel·les

3 min
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en roda de premsa després d'un Consell Europeu celebrat a Brussel·les

MadridLa dreta sospita que la Moncloa està al darrere de la idea d'alguns vocals del sector progressista del Consell General del Poder Judicial de dimitir en bloc per forçar-ne la renovació. Però el president espanyol, Pedro Sánchez, i el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, han rebut amb força escepticisme aquest plantejament, proposat aquest dijous pel vocal Álvaro Cuesta als seus companys de grup, arran de la renúncia individual ja decidida de Concepción Sáez, la representant d'Esquerra Unida a l'òrgan de govern dels jutges. "No és la solució. La solució és que [Alberto Núñez] Feijóo compleixi la Constitució, la llei i el que pacta i arribem a un acord per renovar el CGPJ", ha manifestat en declaracions als mitjans. Des de Brussel·les, Sánchez ha anotat que és "enganyar-se" creure que el líder del PP s'avindrà al desbloqueig en un moment com l'actual. "Esperem que després de les eleccions, amb una majoria progressista més àmplia, fem veure al PP que cal complir amb la Constitució", ha afirmat.

Tampoc al bloc progressista es té la seguretat que una dimissió conjunta dels vuit vocals propiciaria la renovació. La comissió permanent podria continuar assumint algunes de les funcions del CGPJ i, pels mesos que queden fins a acabar la legislatura, resten gravetat al fet que alguns informes sobre lleis en tramitació no es poguessin fer. El dia 30, per exemple, el ple té previst votar el de la nova llei de secrets oficials perquè pugui aprovar-se en segona volta al consell de ministres. De tota manera, la setmana que ve es reuniran els integrants del grup per debatre la iniciativa de Cuesta. La clau és que per deixar l'òrgan de govern dels jutges gairebé inhàbil cal que dimiteixin els vuit vocals, perquè així el ple no es podria constituir per falta de quòrum. Per tant, la idea d'algunes fonts consultades per l'ARA és: o tots o res.

Unides Podem porta secundant aquesta estratègia des de fa més de dos anys i aquest matí hi ha insistit el president del grup parlamentari al Congrés, Jaume Asens. Des de Cornellà, ha subratllat que la dimissió de Sáez "marca el camí" i ha comminat la resta de vocals a seguir els seus passos per no ser "còmplices del segrest de l'òrgan de govern dels jutges per part del PP". Dirigents conservadors han rebutjat "l'intent de motí" i han advertit que la renovació no es pot fer "sota coacció". Des del PSOE, diversos ministres han expressat la seva comprensió per la "sensibilitat constitucional" –en paraules de Bolaños– d'alguns dels membres del CGPJ, però prefereixen no avalar explícitament la dimissió en bloc. La degradació institucional en l'àmbit judicial preocupa a Brussel·les i Sánchez ha d'ocupar la presidència rotatòria de la Unió Europea durant el segon semestre del 2023. Si ni amb la renúncia conjunta s'aconseguís renovar, la imatge de cara enfora seria encara pitjor.

La "deslleialtat" de Feijóo

La Moncloa prefereix no animar aquesta mena de revolta i dirigir els seus dards contra Feijóo. Sánchez no ha estalviat retrets denunciant que el PP té "intervingut políticament" el CGPJ, que llegeix la Constitució "amb interessos partidistes" i que vol enviar un missatge a la ciutadania que "l'ordre natural de les coses és que el conservadorisme monopolitzi la justícia". "I això és inacceptable", ha criticat. El cap de l'executiu de l'Estat s'ha indignat també per la compareixença d'aquest dijous del cap de l'oposició, en la qual va recelar de la reforma de les pensions que el govern espanyol ha pactat amb la Comissió Europea. El líder del PP va arribar a insinuar que preferia la d'Emmanuel Macron, que ha originat importants protestes al carrer. "La deslleialtat de [Pablo] Casado amb Espanya ha estat superada per Feijóo. Estem parlant de reformes que compten amb l’aval de les institucions comunitàries", ha subratllat, i ha criticat la seva "falta de patriotisme".

stats