La Moncloa rebutja que Felip VI comparegui al Congrés pels escàndols de l'emèrit: "Seria inconstitucional"

ERC, JxCat, el PDECat, la CUP, EH Bildu, el BNG, Compromís i Més País han demanat que també comparegui Sánchez

2 min
Felip VI i Pedro Sánchez a les portes del Congrés durant la commemoració dels 40 anys del 23-F.

MadridEn el xoc obert entre monàrquics i republicans al Congrés no hi ha setmana que el PSOE, de bracet del PP i Vox –mentre Podem continua dubtant de vegades quina estratègia seguir–, s'oposin a peticions dels partits independentistes i sobiranistes de la cambra. Si bé dimarts els socialistes ja van avançar que vetarien una nova comissió d'investigació sobre la casa reial, la vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ha avançat aquest dijous que també s'oposaran a permetre que Felip VI comparegui a l'hemicicle pels escàndols del seu pare. "Seria inconstitucional", ha assenyalat en declaracions a la premsa poc abans d'un acte amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies per anunciar el nou pla d'exhumació de fosses. Al seu parer, l'actual cap d'estat "no pot comparèixer ni ho ha de fer" perquè és una "figura neutral en política" com a "símbol de la unitat de l'Estat". Per això ha titllat de "fantasia d'ERC" la petició registrada al Congrés.

Cal tenir en compte que, com a cap d'estat, Felip VI no ha concedit mai una entrevista i l'únic discurs que elabora íntegrament ell –tot i que ha de passar la supervisió de la Moncloa– és el de Nadal. En l'últim ja va evitar fer una referència explícita als escàndols del seu pare. Perquè justament "no participa de manera partidària en política", el rei té garantida la "inviolabilitat", ha defensat la vicepresidenta primera del govern espanyol.

No s'ha pronunciat, però, sobre la possibilitat que Sánchez comparegui per donar explicacions sobre el tema. El president espanyol tanca files amb l'actual monarca i només condemna en el terreny de l'ètica les actituds del seu pare. Divendres passat va rebutjar les "actituds incíviques" de Joan Carles I per la segona regularització a Hisenda. Tot i que l'Agència Tributària no l'havia denunciat, la Moncloa ha donat a entendre que hi ha una investigació en curs per saber si hi ha irregularitats en la procedència dels diners dels préstecs d'amics i empresaris per arribar als gairebé 4,4 milions d'euros que el rei emèrit ha pagat a Hisenda.

En l'escrit dels partits sobiranistes i independentistes registrat al Congrés, es demana que Felip VI i Sánchez donin explicacions a la cambra "davant la gravetat dels esdeveniments de les últimes hores, dies, mesos i anys en relació a la casa reial". Els grups volen que Felip VI reti comptes per "la marxa del rei emèrit del país i de les últimes informacions conegudes en relació amb membres de la família reial". Pel que fa a Sánchez, perquè expliqui "el paper del govern en els mateixos escàndols".

Podem no aclareix el sentit del vot

Podem, de nou, no té clar què fer. Tot i haver incrementat les crítiques a la casa reial a les xarxes socials, no té una unitat d'acció amb la resta de partits republicans al Congrés. La coordinadora de Catalunya En Comú i presidenta dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, creu que Felip VI i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, han de comparèixer al Congrés per donar explicacions. Tot i així, en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio, no ha volgut avançar el sentit del vot del seu grup a la cambra baixa.

stats