La Moncloa acusa d'inacció la Junta Electoral madrilenya per trigar a ordenar retirar els cartells de Vox

El govern espanyol porta també el partit ultra davant la Fiscalia i el PSOE denuncia el cas als jutjats ordinaris

3 min
Tres de les vicepresidentes del govern espanyol, Carmen Calvo, Nadia Calviño i Yolanda Díaz, durant la sessió de control al Congrés.

MadridPer què Vox va poder arribar a plantar cartells amb un missatge tan racista en un espai públic com el metro de Madrid? Qui va autoritzar-ho? Aquesta és la pregunta que encara cueja al govern espanyol, després que sortís a la llum que Renfe, una empresa en mans del mateix govern, fos la responsable d'autoritzar la publicitat electoral, encara que fos a través d'una empresa externalitzada. Però si hi havia un ens que hauria d'haver actuat sense dilació és la Junta Electoral Provincial de Madrid, apunten des del govern espanyol. La Moncloa, de fet, acusa l'òrgan electoral d'inacció per no ordenar la retirada immediata dels cartells xenòfobs actuant d'ofici. Unides Podem va presentar dimarts una queixa, però encara no hi ha hagut resposta. Davant d'això, fonts del govern de Sánchez consideren que l'actuació hauria de ser "de manual" i lamenten que últimament la Junta Electoral madrilenya "s'estigui gronxant".

La campanya de Vox ha monopolitzat aquest dimecres bona part de la sessió de control al Congrés, en què no hi havia el president espanyol, Pedro Sánchez, ja que està en marxa la Cimera Iberoamericana a Andorra. El portaveu del partit ultra a la cambra, Iván Espinosa de los Monteros, no ha dubtat en treure el tema després que la Fiscalia anunciés dimarts que, actuant d'ofici –en aquest cas sí, no com la Junta Electoral madrilenya–, havia començat a investigar els cartells per un delicte d'incitació a l'odi. El PSOE s'hi ha sumat aquest dimecres amb una denúncia als jutjats. Vox ha seguit criminalitzant els menors estrangers no acompanyats –de fet, Santiago Abascal va fer un míting davant d'un centre d'acollida a Madrid, ja que en demanen el tancament– i ha topat frontalment amb les crítiques unànimes del govern espanyol.

Les vicepresidentes fan pinya

Sánchez no era a l'hemicicle, però tres de les vicepresidentes han fet pinya i concatenadament han denunciat l'estratègia del partit ultra. "Vostès no haurien de cabre en la política d'aquest país", ha dit Carmen Calvo, que ha assegurat que els d'Abascal no fan més que traspuar "odi" i "inhumanitat". Al seu torn, la també ministra d'Economia, Nadia Calviño, ha acusat Vox d'estendre "discursos repugnants, racistes, homòfobs, masclistes i xenòfobs". Ha acabat la titular de Treball, Yolanda Díaz, que ha afirmat que al Congrés no hi pot cabre "l'odi". Però qui ha parlat de "feixistes" directament, tal com va fer dimarts a la tarda en un míting del PSOE el ministre de Transports, José Luis Ábalos, ha sigut el titular d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que ha assegurat que comparteix "valors" amb formacions com la liderada per Íñigo Errejón.

El portaveu de Més País i cara visible de la campanya de Més Madrid ha sigut l'únic soci del govern espanyol que ha utilitzat la seva pregunta per denunciar el discurs de Vox –de fet, avui la majoria de les preguntes eren per al PP i Vox–. A diferència del govern espanyol, ha acusat també la presidenta madrilenya i candidata del PP a la reelecció el 4 de maig "d'alimentar el discursos d'odi" amb l'estigmatització també de les cues de la fam. Isabel Díaz Ayuso va acusar l'esquerra de crear pobresa per després voler poder-la subvencionar amb cues de la fam.

Ja fora de l'hemicicle, el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, ha considerat en declaracions als periodistes que "s'ha de ser un bèstia per criminalitzar d'aquesta manera els menors. Al seu parer, cal "més solidaritat", "més acollida" i "menys racistes, homòfobs i xenòfobs subvencionats". La ministra de Defensa, Margarita Robles, també ha assenyalat que "Vox està fora dels estàndards mínims de la democràcia" i ha confiat que retirin el més aviat possible el cartell "insultant" contra els infants immigrants.

Mentrestant, el PP continua desmarcant-se de la campanya de Vox però no tanca la porta a governar-hi a la Comunitat de Madrid. En una entrevista a la Ser, Ayuso ha insistit que està en contra de la propaganda de Vox, però que no considera que sigui "d'ultradreta per a moltes qüestions". "Jo no comparteixo amb Vox en aquest apunt, però sí en d'altres qüestions", ha dit la candidata popular fent equilibris defensant que ara mateix el que pensa és en governar en solitari. El president del partit, Pablo Casado, ha demanat "responsabilitat" i ha advertit que "no es pot fer publicitat enganyosa", per bé que s'ha sumat a fer un retrat catastròfic de la immigració irregular. "L'efecte crida que el govern de Sánchez ha fet a les màfies que trafiquen amb persones és innegable", ha afirmat en declaracions als mitjans. "Això no dona dret a cap partit a intentar dividir la societat", ha puntualitzat Casado.

stats