Política 31/08/2021

La Moncloa abordarà la renovació del CGPJ amb els partits per pressionar el PP

Els populars admeten que és una "opció" mantenir el bloqueig tota la legislatura

3 min
La ministra de Justícia, Pilar Llop, en una conferència a la universitat Menéndez y Pelayo

MadridCreix la pressió per renovar el Consell General del Poder Judicial en l'inici de curs polític, coincidint amb l'acte d'obertura de l'any judicial que tindrà lloc dilluns de la setmana vinent. El PSOE ha aprofitat que aquest dilluns es compleixen mil dies de mandat en funcions per impulsar una campanya a través de les xarxes socials amb l'etiqueta #1000DiesDeSegrestConstitució, en la qual acusa el principal partit de l'oposició de fer una oposició "irresponsable" i "boicotejar la democràcia". La ministra de Justícia, Pilar Llop, ha arrencat la setmana demanant "sentit d'estat" al PP i avisant que aquest dimecres i dijous abordarà amb els grups del Congrés aquesta situació, que considera "prioritària" i alhora "insostenible". Mentrestant, des de la seu popular al carrer Génova assumeixen com "una opció" que l'interinatge al CGPJ es mantingui els dos anys que queden de legislatura.

Pedro Sánchez encara el setembre reforçat per l’evacuació a l’Afganistan, elogiada des d’Europa i els Estats Units, però el PP segueix instal·lat en una oposició frontal. Aquest dilluns ha repescat una declaració del president espanyol quan era candidat a les primàries del PSOE en què afirmava que el ministeri de Defensa “era sobrer” i el secretari general dels conservadors, Teodoro García Egea, ha focalitzat el reconeixement de l'evacuació en les forces armades i diplomàtiques, però no en l’executiu. El número dos del PP ha comparegut després del primer comitè de direcció del curs per enviar un missatge clar: donar per mort el govern del PSOE i Unides Podem i subratllar que Pablo Casado és l’única alternativa. Amb el vent a favor d’una enquesta publicada a La Razón que situa el PP en primera posició amb 30 diputats més que el PSOE, Egea ha assegurat que la direcció ja treballa els “primers consells de ministres d’un govern presidit per Casado”. Paraules com sabotatge institucional, xantatge i govern fallit posen en context les dificultats perquè els dos principals partits de l’Estat arribin a un acord sobre el poder judicial.

No sembla que el PP estigui disposat a flexibilitzar el compromís que Casado ja ha expressat per reformar el model d’elecció dels vocals del CGPJ. Egea ha recordat que el comissari de justícia de la UE, Didier Reynders, va instar els partits espanyols a canviar la llei perquè els vocals provinents de la carrera judicial s’escullin ells mateixos i no a les Corts. “Hem de fer passos que convergeixin cap als estàndards europeus”, ha reiterat en roda de premsa, en la qual ha deixat clar que no n’hi haurà prou amb una declaració d’intencions del PSOE en aquest sentit, sinó que caldrà “substanciar” aquest canvi.

Això què vol dir? A la pràctica, el PP està demanant al PSOE un acord de reforma de la llei orgànica del poder judicial que es registri al Congrés, concreten fonts de Génova. Seria un reflex de la voluntat real de reformar el sistema d’elecció del CGPJ i no només un “brindis al sol”. Si aquest moviment anés acompanyat de la retirada de la candidatura del jutge José Ricardo de Prada, permetria desbloquejar la situació. L’orientació conservadora majoritària dins la carrera judicial impulsa el PP a insistir en aquest canvi, però el PSOE és partidari que la ciutadania, a través del Congrés i el Senat, tingui alguna cosa a dir en la composició de l’òrgan de govern dels jutges.

'Lapsus' del PSOE

En la seva campanya a les xarxes, els socialistes han inclòs els temps d’interinatge del Tribunal Constitucional, el Defensor del Poble i el Tribunal de Comptes. Sobre aquest últim, però, denuncien que porta des del juliol del 2012 sense renovar-se. És cert que des de llavors no han canviat els dotze consellers de l’òrgan fiscalitzador (van ser nomenats aleshores), però el mandat va caducar aquest juliol.

stats