Mercat de fitxatges

El ministre astronauta i altres fitxatges de Nadal

María Dolores Dancausa serà la nova presidenta de Bankinter i Gloria Ortiz, la consellera delegada

3 min
Pedro Duque, en una imatge d'arxiu

L'any s'acaba amb tot un seguit de grans anuncis de jocs de cadires en empreses públiques i privades. La setmana ens sorprenia amb l'adeu de Víctor Grifols Roura, el patriarca de la companyia catalana d'hemoderivats, que abandona el consell d'administració. D'altra banda, a l'empresa de satèl·lits Hispasat substituiran el flamant ministre Jordi Hereu amb l'exministre astronauta Pedro Duque. A més, Bankinter tindrà per primera vegada un lideratge del tot femení: com a presidenta, María Dolores Dancausa, i la nova consellera delegada serà Gloria Ortiz.

Aquests són els fitxatges més destacats que tanquen l'any:

L'exministre de Ciència Pedro Duque serà el nou president d'Hispasat

El consell d'administració d'Hispasat, l'operador espanyol de comunicacions per satèl·lit de Redeia, ha nomenat Pedro Duque nou president de la companyia. La decisió es va prendre després d'una reunió extraordinària de la junta d'accionistes en què la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI), accionista d'Hispasat amb un 7,41%, va proposar l'exministre per presidir l'operador en substitució de Jordi Hereu, que ha estat nomenat ministre d'Indústria al nou govern de Pedro Sánchez.

Pedro Duque: "Estem fent proves amb ratolins. En dos o tres mesos tindrem resultats”

Duque, enginyer aeronàutic a la Universitat Politècnica de Madrid (UPM), com a astronauta de l'Agència Espacial Europea (ESA) va realitzar dos vols espacials el 1998 i el 2003. Des d'aleshores fins al 2018, Duque va continuar lligat a l'espai amb diferents funcions, tant de direcció com operatives, a l'ESA i com a president executiu de l'empresa privada de satèl·lits Deimos Imaging. Entre els anys 2012 i 2014 va ser conseller d'Aena, fins a la privatització parcial. Entre el juny del 2018 i el juliol del 2021, el nou president d'Hispasat va ser ministre de Ciència i Innovació del govern espanyol.

Bankinter tindrà nova presidenta

El consell d'administració de Bankinter proposarà Gloria Ortiz com a nova consellera delegada del banc en substitució de María Dolores Dancausa [a la foto], que passa a ser-ne la presidenta no executiva. Dancausa substituirà en el càrrec Pedro Guerrero, que va comunicar la intenció de plegar com a conseller de Bankinter després de disset anys presidint l'entitat, amb efecte el 21 de març del 2024, data en què se celebrarà la pròxima junta general ordinària d'accionistes. D'aquesta manera, Dancausa cessarà en totes les seves funcions executives el mateix 21 de març i n'assumirà el càrrec Ortiz, que actualment és directora general de banca comercial. Gloria Ortiz Portero es va incorporar al banc el 2001 com a directora de control de gestió. Posteriorment, va exercir de directora de relació amb inversors, directora financera, directora de banca digital, tecnologia i operacions i, des del 2021, directora de banca comercial.

Dancausa (Bankinter): “Els bancs som víctima de la indústria del frau”

Mango amplia el consell d'administració

La tèxtil creada per Isak Andic amplia el consell d'administració, que passarà de cinc a nou membres. Les noves incorporacions són Jordi Canals (IESE), Jorge Lucaya (AZ Capital), Jordi Constans i Marc Puig (Puig). Alhora, Mango reforça l'estabilitat i el projecte a llarg termini amb l'entrada al capital social del conseller delegat de la companyia, Toni Ruiz, que a partir d'aquest mes de desembre es convertirà en accionista de Mango amb una participació en el capital del 5%.

Xavier Flores, nou conseller delegat de TMB

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha designat Xavier Flores com a nou conseller delegat en substitució de Gerardo Lertxundi. L'elecció ha estat a proposta de la presidenta de TMB, Laia Bonet. Flores, enginyer de camins, canals i ponts, va ser secretari general d'Infraestructures del ministeri de Transports fins al desembre i, anteriorment, director general d'Infraestructures de Mobilitat de la Generalitat.

Xavier Flores, secretari general d'Infraestructures de l'Estat, amb la presidenta de la Cambra de Comerç de Tarragona, Laura Roigé, aquest divendres

CriteriaCaixa fitxa l'exdirectiu de Naturgy Antoni Basolas

CriteriaCaixa, la companyia que gestiona el patrimoni empresarial de la Fundació La Caixa, ha fitxat Antoni Basolas, un exdirectiu històric de la multinacional Naturgy. Segons va avançar Eldiario.es, encara no s'han definit les funcions específiques de Basolas, però ajudarà en la supervisió de companyies participades per Criteria, entre les quals hi ha Naturgy, de la qual controla un 26,7%. Basolas va entrar el 2005 a Gas Natural Fenosa –ara Naturgy– com a responsable de la direcció adjunta i el 2014 va ser nomenat vicepresident de la companyia xilena CGE, adquirida per l'energètica en aquell moment, així com president de Metrogas i vicepresident de Gasco. En l'última etapa era responsable de l'àrea d'aprovisionaments i mercats majoristes de Naturgy.

Reig Jofre nomena Laura Martí nova directora financera

Reig Jofre, companyia farmacèutica cotitzada al mercat continu espanyol, incorpora Laura Martí com a nova directora financera (CFO). Martí és diplomada en ciències empresarials a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona i Global Executive MBA a l'IESE Business School de Barcelona. Fins ara, Martí feia més de vint anys que era al capdavant de la direcció financera de la multinacional General Electric.

stats