Municipal
Política 14/09/2023

L'Estat amenaça de no finançar Sineu i Deià perquè no han remès informació obligatòria

Els batles Apesteguia i Mulet asseguren que ja han esmenat la deficiència i que esperen que el Ministeri d'Hisenda no els bloquegi l'aportació

2 min
Ajuntament de Sineu

PalmaL'Estat ha anunciat que retindrà els recursos econòmics que destina a dos ajuntaments de les Balears, Sineu i Deià, com a conseqüència del seu incompliment a l'hora de remetre la liquidació dels pressupostos de l'any 2021. Es tracta d'una mesura que preveu la Llei d'economia sostenible i que obliga totes les corporacions municipals a remetre anualment els comptes públics una vegada han estat completament executats i revisats. Aquells que no ho fan reben una sèrie de requeriments per part de la Secretaria d'Estat d'Hisenda, dependent del Ministeri d'Hisenda, i si es manté l'incompliment, passa a l'acció notificant-los el bloqueig en l'enviament dels doblers que els pertoquen. La llista 'negra' d'ajuntaments que no han completat la informació pressupostària es va publicar a final d'agost per part del Ministeri.

"Sí, vàrem rebre la notificació que faltava remetre una sèrie de documents corresponents a l'exercici 2021, però ja els hem enviat, i per tant, en principi, per part nostra ja hem complit amb el requeriment", explica Lluís Apesteguia, batle de Deià. Assegura que per un ajuntament petit és inassumible el bloqueig dels recursos del govern central que corresponen a la participació municipal en una sèrie de tributs que recapta el mateix Estat. "Evidentment, un ajuntament sense aquesta aportació és inviable, i per descomptat que enviam tot allò que se'ns reclama, però de vegades pot passar que es consideri que falta informació en alguna partida i per això ho hem solucionat", reitera Apesteguia.

Per part seva, el batle de Sineu, el popular Tomeu Mulet, opina que "en aquests moments, nosaltres ja hem complit amb el tràmit d'aportació de la liquidació del pressupost del 2021 i supòs que això que s'ha donat a conèixer ara encara no està actualitzat. Ja ho hem enviat tot", explica.

La major part dels municipis que figuren a la llista del Ministeri d'Hisenda, i que si no aporten la documentació requerida quedaran sense l'aportació econòmica dels fons estatals, corresponen a poblacions petites. "Els grans tenen més mitjans, però als ajuntaments petits de vegades ens du temps respondre aquests requeriments, perquè tenim poques mans", lamenta el batle de Sineu, Tomeu Mulet.

Ambdós batles confien que, tot i l'anunci oficial publicat pel Ministeri d'Hisenda d'aplicació de l'article 36 de la Llei d'economia sostenible que recull la retenció de les aportacions, aquesta mesura no s'acabi aplicant una vegada els tècnics comprovin que ja s'ha duit a terme la remesa de documentació del pressupost de 2021.

El Ministeri, de fet, va actualitzant de manera periòdica aquesta informació i torna a publicar-ne la llista, a més de renovar els requeriments a aquells que es mantenen en l'incompliment. Una vegada els tècnics donen el pressupost municipal per tancat de manera correcta, es torna a desbloquejar l'aportació de fons.

stats