Els 387 militants d'Esquerra Unida decidiran a partir d'avui si trenquen amb Podem

L'assemblea de dissabte es va mostrar partidària d'acceptar l'oferta per tenir un càrrec al Govern, el Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Palma

Els 387 afiliats d'Esquerra Unida a Illes Balears estan convocats a partir d'aquest dilluns a una consulta per decidir si el partit s'ha de mantenir dins la coalició que forma  amb  Podem o ha de trencar  arran de  les discrepàncies que han sorgit  aquests darrers  mesos a l'hora d'afrontar les darreres eleccions i formar el nou Govern de les Illes.

Segons ha explicat el coordinador de la formació,  Juanjo  Martínez, la consulta  temàtica  s'ha obert a les  00 h d'aquest dilluns i es tancarà a mitjanit de dimarts. El dimecres els militants podran votar de manera presencial a Palma, Maó, Eivissa i  Magaluf , on l'entitat disposa de locals. Atès que no s'ha confirmat l'horari exacte, el més probable  és  que la consulta sigui de  16 20 h .

La pregunta que s'ha plantejat a la militància  és : " Estàs  d'acord que Esquerra Unida   accepti  l'oferta de Podem i entri a formar part dels governs de la CAIB, el Consell  Insular  i l'Ajuntament de Palma?". La pregunta va acompanyada de l'oferta de Podem i del reglament de la consulta.

La proposta de Podem consisteix a designar el director general de Consum del Govern, el director general de Promoció Sociocultural del Consell de Mallorca i un assistent del grup municipal de l'Ajuntament de Palma. Durant l'assemblea de dissabte, els quasi 90 militants que hi varen assistir es varen mostrar favorables a aprovar l'acord, però s'ha fet  extensa  la decisió a tota la  militància .

"En el cas de decisions importants com aquesta, està previst que es faci una consulta, ja que tot i que a l'assemblea hi va  assistir  molta gent, no hi havia una representació  suficient de les altres illes ", destaca  Martínez .

En la convocatòria de la consulta s'explica als militants la decisió que es va prendre a l'assemblea de dissabte i s'ofereix informació de la posició de la direcció sobre la relació amb Podem. "L'assemblea va manifestar-se favorable a ambdós temes, no sense ser crítics amb les relacions amb Podem ni amb l'oferta realitzada, que ens va parèixer a tots i  totes insuficient . Però l'oportunitat de tornar al Govern de les Illes Balears vuit anys després és una oportunitat a valorar per poder desenvolupar el nostre programa electoral", es destaca en aquesta argumentació a favor de l' aprovació  de l'acord.

EU defensa, en una carta a Podem, que el "conflicte" ve d'ençà de l'actuació "autònoma" de Podem en la negociació per formar govern amb coalició amb el  PSIB  i MÉS per Mallorca. Apunta que ni tan sols se li va comunicar l'acord programàtic. "Ningú d'EU té veu en el procés", afirma, i subratlla que s'assabenta dels nomenaments "per la premsa".

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF