Política 10/11/2019

MÉS obté els pitjors resultats de la seva història en unes eleccions generals

La coalició MÉS-Esquerra ha perdut més de 7.000 vots respecte dels comicis del 28-A, un fet que Guillem Balboa ha atribuït al cansament de la ciutadania a l'hora d'anar a votar

Elena Navarro
2 min
Guillem Balboa valorant els resultats electorals

PalmaAmb cares llargues però sense gaire sorpresa han rebut aquest diumenge els líders i militants de MÉS el pitjor resultat obtingut en unes eleccions generals. De l'abril a aquesta convocatòria, la formació ha perdut més de 7.000 vots i ha passat dels 25.384 en els comicis del 28-A als poc més de 18.000 en aquestes eleccions. A les 22.15 h, els líders ecosobiranistes no han esperat que l'escrutini arribàs al 95% per valorar-ne els resultats des dels baixos del número 9 d'Isidoro Antillón, antiga seu del PSM.

Guillem Balboa ja havia advertit aquest diumenge dematí, després de votar, que aquestes eren unes eleccions "especialment difícils" per obtenir l'històric escó. Al vespre, darrere del faristol de fusta i amb la gran escultura blanca de MÉS darrere, el candidat ha assenyalat a l'abstenció com el gran motiu de la davallada: "Ha costat molt mobilitzar la gent i nosaltres atribuïm els resultats a això: un cansament de la ciutadania a l'hora d'exercir el seu dret a vot", ha defensat Balboa acompanyat per la candidata al Senat, Lila Thomàs, i el número 3 al Congrés, Mateu 'Xurí'.

Davant d'una trentena de militants, ha repetit el que ja havia denunciat durant la campanya: que "aquestes eleccions ni les mereixíem, ni la militància les volia, ni tampoc la ciutadania". Així i tot -ha afegit-, "consideràvem que era important que la militància tingués una papereta amb una força sobiranista i ecologista a l'hora d'anar a votar". Si no, "segurament molta d'aquesta gent no hauria votat", ha reblat.

Guillem Balboa: "Els resultats constaten el bloqueig i la ingovernabilitat de l'estat espanyol"

La nit ha transcorregut calmada i amb poques paraules a la sala habilitada perquè militants i periodistes seguissin la jornada, amb els assistents repartint l'atenció entre la pantalla de la televisió i les dels respectius telèfons mòbils. Ningú ha intercanviat cap paraula quan els informatius d'IB3, amb més del 70% escrutat, informaven que -efectivament- l'escó per a MÉS-Esquerra quedava ben lluny.

La cúpula de la coalició ha viscut el recompte a l'interior, amb la presència d'una part important dels càrrecs d'aquesta legislatura, com la vicepresidenta del Consell de Mallorca, Bel Busquets; el senador autonòmic, Vicenç Vidal; el diputat i portaveu al Parlament, Miquel Ensenyat; i els regidors de Cort, Neus Truyol i Antoni Noguera, entre d'altres. La consellera Fina Santiago ha arribat després de les valoracions, una vegada la sala ja s'havia buidat.

Balboa ha instat el PSOE i Podem a reflexionar davant uns resultats que, segons ell, "constaten la situació de bloqueig i ingovernabilitat de l'estat espanyol, que no es resoldrà fins que no s'abordi de manera responsable des de la política la situació catalana". Respecte dels possibles pactes postelectorals, Balboa ha explicat que "només hi ha dues possibilitats: un acord entre forces d'esquerra i sobiranistes, i l'altra és l'acord entre el PSOE i el PP". Per acabar, el líder ha agraït el suport de la militància i ha assegurat que això "només és una aturada". "Persistirem totes les vegades que faci falta perquè consideram que és fonamental la nostra aportació per una nova conceptualització de l'Estat", ha conclòs.

stats