Política 04/10/2019

Més País prepara a correcuita la seva candidatura a les Illes

La formació d’Errejón manté contactes entre les files d’Unides Podem per completar les llistes per al 10-N

Carles Tudurí Borràs
3 min
Més País prepara a correcuita la seva candidatura a les Illes

PalmaLa formació d’Íñigo Errejón, Més País, prepara a les Illes la seva candidatura a correcuita, ja que el termini per presentar les llistes acaba aquest dilluns i el partit està encara en procés d’articulació a les Balears, amb Pepi González, exregidora del PSOE a Lloseta, com l’única cara visible d’un projecte que ha provocat molts de moviments dins Unides Podem.

Curiosament, dos dels errejonistes de la formació de Pablo Iglesias a les Illes, Juan Pedro Yllanes, vicepresident del Govern, i Alejandro López, secretari d’organització del partit a l’Arxipèlag, han estat els encarregats, segons diverses fonts, d’intentar convèncer els promotors de Més País de no presentar candidatura a les Illes per tal de no dividir el vot d’esquerres. Les darreres enquestes que atorguen al partit la possibilitat d’obtenir un diputat a les Illes podrien haver accelerat l’interès de tenir una candidatura balear. De fet, divendres a la plaça d’Espanya i al parc de les Estacions un grup de voluntaris encapçalats per Pepi González va recollir signatures per poder presentar aquesta llista.

González ha explicat a l’ARA Balears que el partit s’ha posat en contacte amb ella i altres possibles candidats per impulsar aquesta llista. No assegura que n’ocuparà el número u, però tampoc ho descarta. “No he format part de Podem en cap moment i no hi tenc cap vinculació, a banda del fet que la meva parella ha format part de l’equip del partit a Palma”, destaca González, que es mostra optimista amb la possibilitat de recollir prop de mil signatures per convertir la candidatura en una realitat. L’equip d’Errejón ha viatjat a les Illes i ha mantingut diferents contactes amb gent de dins i fora d’Unides Podem, però no se n’han donat a conèixer els possibles candidats.

Després d’abandonar el PSIB, González va crear el partit Socialistes Independents, que va obtenir representació a Lloseta, tot i que va deixar l’acta de regidora després dels resultats de les darreres eleccions, en les quals varen passar de dos regidors a un.

Moviments dins Podem

La presentació del partit d’Errejón ha provocat moviments i contactes dins Podem. Algunes fonts del partit no dubten a assegurar que hi ha dues posicions al respecte i fins i tot s’aventuren a situar diverses candidates de les llistes d’Unides Podem a la candidatura de Més País. Que els errejonistes que formen part de la direcció d’Unides Podem a les Illes no hagin impulsat la candidatura ha duit Més País a intensificar els contactes a la Comunitat, enviant-hi dos emissaris que estarien dins l’òrbita de Tania Sánchez. Altres fonts afirmen que alguns membres descontents amb l’actual direcció han intentat contribuir a l’arribada del nou partit d’una manera discreta. S’espera que una vegada donat el sus de la candidatura comencin a aparèixer alguns d’aquests noms.

La formació que no s’ha mogut del seu lloc és Esquerra Anticapitalista, actualment fora de la direcció del partit a les Illes, que deixa ben clar que no dona suport a aquesta operació d’Errejón, ja que considera que “serveix la restauració del règim del bipartidisme feta des de dalt i clarament impulsada, afavorida i protegida per gent de l’ statu quo ”. Per això, considera que cap militant o simpatitzant formarà part d’aquesta opció, que situen bastant a la dreta d’Unides Podem.

stats