Política 22/09/2021

MÉS per Mallorca reclama que hi hagi més programació en català a RTVE

El senador Vicenç Vidal ha dit que "Bèlgica, Suïssa i el Canadà són interessants referents" per a la cadena "si vol millorar el reconeixement del plurilingüisme"

ARA Balears
2 min
El portaveu de MÉs per Mallorca, Miquel Ensenyat, en una entrevista a Televisió Espanyola de les Balears.

PalmaMÉS per Mallorca ha impulsat aquest dimecres diferents iniciatives per garantir la presència del català al sector audiovisual tant a l'àmbit local com estatal. Una de les propostes l'ha feta el senador ecosobiranista Vicenç Vidal, que s'ha estrenat a la Comissió de Control de RTVE, que ha reclamat que la cadena ampliï les hores de contingut en llengua catalana a les Balears.

Així, en paraules de Vidal, "RTVE, que va fer una tasca cabdal al final del franquisme amb l'impuls de l'Informatiu Balear, no ha acabat de respondre i fer pedagogia de la realitat plurilingüe de l'Estat els darrers quaranta anys". Segons Vidal, "Bèlgica, Suïssa i el Canadà són, des del punt de vista comunicatiu, interessants referents per a RTVE si vol millorar el reconeixement del plurilingüisme".

A més, Vidal ha reclamat que "els centres territorials de les comunitats autònomes de parla catalana puguin compartir continguts" i ha lamentat "l'absència de referents culturals i lingüístics no castellans" en l'àmbit estatal a RTVE. "No tot és el Cid i El Quixot!", ha dit.

Per part seva, el portaveu adjunt al Parlament Josep Ferrà ha anunciat que presentaran "una altra iniciativa encaminada a garantir la producció audiovisual en català" després de saber que la Llei de comunicació audiovisual estatal exclou la protecció del català. Segons ha assenyalat Ferrà, "el nou text legal que prepara l'executiu de l'Estat sí que obliga a oferir un ampli catàleg d'obres en castellà. Tot, mentre la legislació europea, deixa clar que s’ha de garantir la producció en totes les llengües oficials de cada estat membre".

Aquestes dues iniciatives s'han presentat dies després que el partit ecosobiranista reclamàs una altra modificació de la mateixa llei per incrementar el pressupost d’IB3. En aquest context, Ferrà ha recordat que la nova Llei estatal audiovisual modifica la llei de RTVE per tal que les plataformes de serveis a petició, com Netflix, i les plataformes d’intercanvi de vídeos, com YouTube, facin una aportació anual de l’1,5% dels ingressos bruts al finançament de RTVE.

En aquest sentit, entenen que "aquestes plataformes no haurien de contribuir únicament al finançament de RTVE, sinó que també haurien de contribuir a finançar els serveis públics audiovisuals anomenats autonòmics, en el nostre cas IB3", ha dit el diputat. En aquest sentit, MÉS per Mallorca ha presentat una PNL entenent que "IB3 és el principal motor de la indústria audiovisual a les Illes Balears i, per tant, un millor finançament repercutiria en més recursos per a la producció audiovisual local".

stats