Política 17/05/2023

MÉS per Mallorca exigirà un IVA reduït i propi per a les Illes, si governa

El candidat autonòmic, Lluís Apesteguia, ha recordat que l'Arxipèlag és el territori de l'Estat on és més car fer la compra en un supermercat

ARA Balears
1 min
Lluís Apesteguia i Maria Ramon, aquest dimecres.

PalmaEl candidat de MÉS per Mallorca a la presidència del Govern, Lluís Apesteguia, s'ha compromès aquest dimecres davant els mitjans a exigir un IVA reduït i propi per a les Balears –com tenen le Canàries, Ceuta i Melilla–, si governa a partir del 28 de maig. Aquest tipus d'IVA milloraria la competitivitat del teixit empresarial de la Comunitat, segons Apesteguia, atès que la insularitat de Mallorca i la doble i triple insularitat de la resta d'illes suposa uns sobrecostos per a les empreses de l'Arxipèlag balear i, en conseqüència, una pèrdua de competitivitat respecte del teixit empresarial.

Segons el candidat, "no tenir un IVA diferenciat ens afebleix i fa que la ciutadania hagi de pagar per un preu més elevat pels mateixos productes". "No podem ser l'únic territori extrapeninsular que no té un IVA diferenciat", ha insistit. En aquest sentit, Apesteguia ha lamentat que "a les Illes vivim una situació de permanent inflació, perquè els productes sempre costen més que a la Península i no hi ha cap mesura fiscal que compensi aquest increment de preus".

Tot això influeix en fets com ara que l'Arxipèlag sigui el territori de l'Estat on és més car fer la compra en un supermercat, tal com indica l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) en el seu informe d'octubre, ha recordat el cap de llista autonòmic. Apesteguia ha posat com a exemple el preu de la tomàtiga triturada: a Mallorca d'1,12 euros i a les Canàries, de 0,99 euros. També passa amb altres productes bàsics com les compreses (a les Balears, 3,55 euros, i Melilla, 2 euros); llenties (Balears, 2,03 euros, i Canàries, 1 euro) o un litre de benzina (Mallorca, 1,51 euros, i Canàries, 1,03 euros).

stats