Política 17/05/2023

Apesteguia avisa: “Pus mai més el govern balear anirà a Madrid a dir ‘sí, senyor’”

MÉS per Mallorca ha fet l'acte central de campanya aquest dimarts, al Trui Teatre, amb els candidats al Govern, al Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Palma

3 min
El candidat a la presidència del Govern, Lluís Apesteguia.

Palma"Armats amb una alfabeguera i amb el millor programa". Així encara MÉS la carrera cap a les eleccions, tal com ha animat el candidat a la presidència del Govern, Lluís Apesteguia, les prop de 600 persones que han assistit a l'acte central de campanya del partit aquest dimarts al Trui Teatre de Palma. També hi han participat la candidata a la batlia de Palma, Neus Truyol, i el candidat al Consell de Mallorca, Jaume Alzamora. A banda de la defensa del territori, la lluita per recuperar l'ús social del català o un habitatge digne, Apesteguia ha centrat el seu reclam en una advertència: "Pus mai més el govern balear anirà a Madrid a dir 'sí, senyor'".

La intervenció del candidat a president de les Balears –la que més ànims i rialles ha despertat– ha començat amb una enumeració dels "quatre tipus de propostes electorals". "Les primeres –ha començat Apesteguia– són les del retrocés i l'odi. Les segones, les d''ara això no toca, a Madrid no ens deixaran i no hem de fer enfadar segons qui'. Les terceres, les de 'tu anuncia, i ja veurem com ho pagam'. I les quartes, les de MÉS per Mallorca, que dibuixen l'illa de les properes dècades", ha defensat.

La proposta del que actualment és batle de Deià, i de tot el partit de MÉS, s'ha mostrat ambiciosa: "Volem més", han deixat clar en el vídeo de campanya que han projectat durant l'acte, en què els candidats apareixien en xandall i preparats per suar la camiseta. Al final del clip, com un símbol de victòria, Apesteguia encertava a la cistella una pilota de bàsquet, la qual ha compartit protagonisme amb les alfabegueres damunt l'escenari.

El rústic i fer arribar el tren a Capdepera

Jaume Alzamora, per la seva banda, ha reprès la línia de la sobirania: "Això va de Mallorca", ha exclamat, mentre deia prou als "partits que venen de Madrid, que no ens entenen ni ens volen entendre". Una vegada més, Alzamora ha presumit de la darrera mesura aprovada pel ple del Consell de Mallorca d'"eliminar 17.000 places d'allotjament turístic" i ha manifestat que cal "perseguir l'oferta il·legal".

El candidat al Consell de Mallorca per MÉS per Mallorca, Jaume Alzamora.

Una altra de les claus del seu discurs ha tornat a ser "regular els usos impropis del rústic", així com "continuar cedint solars als municipis per fer habitatge de protecció oficial. Així mateix, ha aprofitat per reivindicar el traspàs de competències de mobilitat al Consell de Mallorca per prendre mesures com ara "fer un transport públic pensat pels residents i pels turistes". En aquest punt, i com ja és habitual en campanya, ha tornat a posar damunt la taula el tren, que volen fer que arribi a "Artà, Alcúdia o Capdepera". "Que dia 28 les urnes vessin olor d'alfabeguera", ha conclòs Alzamora.

La ciutat utòpica

"Vull ser la batlessa d'una ciutat utòpica. Perquè, com deia Eduardo Galeano, la utopia serveix per caminar". Així ha conclòs el seu discurs la candidata a la batlia de Palma dels ecosobiranistes, Neus Truyol. La que és actual regidora de Model de Ciutat de Cort, ha fet una crida: "Per què votar una còpia, si podeu votar els originals".

La candidata a la batlia de Cort, Neus Truyol.

L'objectiu de fer que "tot Mallorca estigui orgullós de Palma" ha vertebrat el discurs de Truyol, qui ha reconegut que "massa sovint les ciutats generen massa dificultats per a les persones que hi vivim". La pol·lució, la massificació o els preus desorbitats de l'habitatge són alguns dels hàndicaps que la candidata ha posat damunt la taula i davant els quals ha assegurat que vol ser "valenta".

Així, s'ha compromès a "limitar els preus del lloguer" o "a fer de Son Busquets un barri ple de vida". Per aconseguir-ho, ha continuat, hi haurà "moltes resistències", però, precisament per aquest motiu, "perquè passen pena", ha insistit que cal que el seu partit continuï governant.

Segons el partit, prop de 600 persones han acudit a l'acte central de campanya.
stats