Política 07/11/2018

MÉS i Esquerra Republicana aniran en coalició el 2019

L'assemblea ecosobiranista aprova la proposta de l'executiva amb el 95% dels vots

Jaume Ribas
2 min
Assemblea de MÉS per Mallorca. / I. VELÁZQUEZ

PalmaL'Assemblea de MÉS per Mallorca ha ratificat aquest dimecres horabaixa la proposta de l'executiva, que ha negociat amb Esquerra Republicana una coalició entre els dos partits. En virtut dels acords que s'han aprovat, els candidats republicans ocuparan el sisè lloc de la llista de MÉS al Parlament i el vuitè de la llista al Consell de Mallorca.

Els militants de la formació ecosobiranista han aprovat la coalició amb el 95% dels vots en una assemblea que ha tingut lloc al CEIP Aina Moll, de Palma. Gairebé de manera simultània, Esquerra Republicana també ha organitzat la seva pròpia assemblea per retre comptes de com han anat les negociacions i per aprovar la participació dels seus militants a les llistes de MÉS. Cap militant republicà no s'ha oposat a l'acord i l'assemblea ha aprovat la integració d'Esquerra a les llistes de MÉS amb només dues abstencions i cap vot en contra.

Vilaret, favorita

L'actual diputada Agustina Vilaret parteix com a favorita, segons fonts tant de MÉS com d'Esquerra Republicana, per ocupar el número 6 de la llista al Parlament en representació dels republicans. MÉS per Mallorca valora l'experiència que ha adquirit durant el més de mig any que fa que ocupa l'escó, en substitució de David Abril.

Agustina Vilaret va participar a les primàries de MÉS el 2014 i va ser la candidata d'Esquerra més votada. En aquell moment, els dos partits s'havien de presentar junts a les eleccions però les diferències amb l'anterior líder d'Esquerra, Joan Lladó, varen fer que l'acord es trencàs finalment. Vilaret, crítica amb Lladó, no va renunciar al seu lloc a les llistes i va assolir la condició de diputada quan les renúncies al grup de MÉS varen fer córrer la llista fins que li tocà a ella.

Una parella de dos

MÉS per Mallorca havia anunciat la seva intenció de sumar forces tant amb Esquerra Republicana com amb Esquerra Unida. Finalment, però, EUIB ha descartat entrar a fer part de la coalició amb MÉS i actualment valora si es presentarà en solitari o si, seguint la dinàmica estatal, pactarà una entesa global amb Podem.

Segons fonts coneixedores de les negociacions, el principal problema d'EU a l'hora d'integrar-se a MÉS va ser el nom de la coalició. Esquerra Unida exigia que el seu nom, la seva marca, aparegués al nom de la papereta i MÉS s'hi negava, tot i que estava obert a explorar fórmules genèriques alternatives. Esquerra Republicana, en canvi, no ha estat tan exigent en aquest aspecte de les negociacions i ha acceptat que el nom de la candidatura sigui simplement MÉS per Mallorca, sense que hi constin clarament les sigles dels republicans.

stats