Política 14/06/2019

MÉS surt afavorit del pacte per governar Palma

El PSOE obté la batlia i la regidoria de Mobilitat, Podem assumirà el càrrec de portaveu i els ecosobiranistes, Urbanisme, Benestar Social i Cultura

Maria Fuster
3 min
MÉS surt afavorit del              pacte per governar Palma

PalmaAquesta nova legislatura comença a l’Ajuntament de Palma amb la reedició d’un pacte entre les tres forces d’esquerres -PSOE, MÉS i Podem- que han governat Cort els darrers quatre anys. L’acord a què s’ha arribat després d’unes negociacions opaques i molt dures beneficia els ecosoberanistes, que, tot i que no han pogut retenir EMAYA, han aconseguit àrees destacades i amb visibilitat, malgrat la pèrdua de vots respecte de les eleccions del 2015. El fins ara batle, Antoni Noguera, serà tinent de batle i regidor de Cultura i Benestar Social, i dins d’aquesta macroàrea, el regidor Llorenç Carrió s’encarregarà de l’àrea delegada d’Educació, Acció Cultural i Política Lingüística. Per la seva banda, Neus Truyol, que durant quatre anys ha estat presidenta d’EMAYA i regidora d’Ecologia, Agricultura i Benestar Animal, és la nova responsable de l’àrea Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, una cartera clau per al futur de Palma que inclou Urbanisme.

“Com MÉS per Palma, estam especialment satisfets pel contingut del programa, que és valent i que és el de la ciutat dels propers 15 o 20 anys”, assegurava divendres Noguera, i afegia que “materialitzarem projectes que hem iniciat en aquesta primera legislatura”. Destaquen la possibilitat de poder acabar el projecte del bosc urbà, començar les obres del passeig Marítim i convertir l’antiga presó en un centre cultural. Segons Noguera, les polítiques d’habitatge tindran un paper fonamental a Cort. “L’accés a l’habitatge és un dret ciutadà i aquest govern vol considerar-ho com a una autèntica prioritat”, va dir divendres. Noguera no va amagar ahir la seva satisfacció i la del seu partit a les declaracions que va fer una vegada tancat l’acord de pacte. “Estam contents pel contingut, per les línies verdes -demandes de MÉS per Palma- i per l’organigrama”, va insistir.

PSOE: batlia i nou àrees

Per la seva banda, José Hila va explicar que els socialistes, a més de la batlia que encapçalarà ell, gestionaran durant aquests quatre anys nou àrees a l’Ajuntament: Funció Pública, Hisenda i Innovació, Seguretat Ciutadana, Mobilitat, Infraestructures, Medi Ambient, EMAYA , Esports, Turisme, Salut i Consum. Per molt que MÉS hagi sortit afavorit de les negociacions, els socialistes són els guanyadors, i això queda clar perquè també són els que assumeixen la batlia i més àrees de gestió.

Hila assegurava divendres que el nou govern té “una gran oportunitat amb una segona legislatura d’un govern d’esquerres, un fet que feia trenta anys que no teníem”. El socialista va afirmar que “afrontarà la legislatura amb diàleg, també amb l’oposició per fer polítiques que transcendeixin els quatre anys”. També va destacar que s’han d’aplicar polítiques de progrés per aconseguir “una ciutat millor, més verda, més sostenible, més igualitària i més justa”.

Podem arriba el darrer

La formació morada es va incorporar a l’acord gairebé a darrera hora, després d’unes negociacions en què va passar de sentir bona sintonia amb el partit socialista a pensar que el PSOE i MÉS s’havien confabulat en contra seva. Els de Podem varen arribar a valorar la possibilitat de quedar fora de l’equip de govern. Ho varen consultar a les bases, però el 87% dels seus afiliats i simpatitzants varen votar que entrassin al govern municipal.

El repartiment de càrrecs fruit de l’acord entre PSOE i Podem farà que Alberto Jarabo sigui el portaveu del govern municipal i qui assumirà la regidoria de Participació, Coordinació Territorial i Govern Interior, que inclou l’empresa funerària. Sonia Vivas se situarà al capdavant de Justícia Social, on es gestionarà Joventut, Gent Gran i Igualtat. Promoció Econòmica, Ocupació i Comerç -que inclou els mercats i Mercapalma- tindrà com a regidor Rodrigo Romero.

Jarabo va destacar que amb l’acord “es consolida una relació que genera estabilitat en aquesta ciutat” i també que “des de l’existència de Podem hi ha governs progressites en aquestes illes”.

stats