Política 21/04/2023

Menorca supera el tràngol de Santiago Abascal i cedeix el testimoni a Mallorca i Eivissa

Unes 400 persones assisteixen a l'acte de precampanya de Vox a la plaça Conquesta de Maó

Iván Martín
2 min
Santiago Abascal, a Maó.

MAÓMenorca ha superat la visita del president de Vox, Santiago Abascal, que farà nit a l'illa per volar aquest dissabte a Palma, on continuarà el periple electoral. Unes 400 persones, de totes les edats, s'han concentrat a la plaça Conquesta de Maó, just al costat de l'ajuntament del municipi. Hi havia unes 170 cadires amb banderoles del partit i d'Espanya a punt per ser onejades pels fervents seguidors ultraespanyolistes. Ha destacat la presència d'un al·lot de color, que ha arribat amb la comitiva de la formació com si es tractàs d'una qüestió de propaganda. Han arribat els efectius de la Policia Nacional i s'han distribuït per les diferents entrades a la plaça, en col·laboració permanent amb els serveis de seguretat privada del líder ultradretà, que ha entrat amb una furgoneta i ha esperat a l'interior fins que li han dit que podia baixar. I ha començat un passeig que l'ha duit fins a l'escenari instal·lat per a l'ocasió.

Un trajecte a peu curt, però que ha donat bastant de si, amb selfis i fotografies constants i algun crit de seguidors que apugen un clima de patriotisme sense precedents a Menorca. És evident que Vox ha menjat el terreny al PP. S'han sentit crits en castellà de "visca Espanya", "visca la mare que et va parir", "president" i "no m'ho puc creure, estic flipant, tenc una foto amb Abascal". Un cop a l'escenari, fotografia grupal de rigor i comencen els discursos. Sorprèn el discurs radicalitzat de Xisco Cardona, candidat al Parlament i a l'Ajuntament de Maó tot i resident a Palma. El seu pas per l'illa sembla que l'ha omplert d'odi envers el català i els catalans, alguns dels quals hem compartit estones amb ell. Discurs desagradable i fora de lloc: "Estam farts que ens diguin que som catalans i estam fins al capdamunt de catalanistes, comunistes i socialistes que decideixen per nosaltres".

Finalment, ha arribat el gran moment de la tarda. Abascal ha pujat a l'escenari d'un bot, exhibint una fortalesa física envejable. Ha començat a repartir crítiques més centrades en el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el PP. Els diu de tot: "traïdors, pocavergonyes i mentiders". Escasses referències a Menorca, excepte que s'ha de dir amb orgull que "les Balears són Espanya", un clàssic. És un discurs previsible, sense cap novetat i dirigit exclusivament a un públic, que abans d'assistir a l'acte ja té decidit la direcció del seu vot. Acaba la intervenció i sona l'himne d'Espanya. Abascal no tornarà. Ara, cap a Mallorca i Eivissa.

stats