Política 04/08/2020

Podem Menorca demana a Joan Carles I que aprofiti la fugida per endur-se la seva família

Més per Menorca exigeix la retirada de les medalles d'or del Consell i el Govern balear

Ivan Martin
2 min
La fugida de Joan Carles I centra l'actualitat informativa a Menorca amb la reacció de pràcticament tots els partits polítics.

MaóEls partits polítics d’esquerres s’han mostrat molt crítics amb la decisió del rei emèrit, Joan Carles I, de fugir de l’estat espanyol a conseqüència dels escàndols que el vinculen amb casos de corrupció. Mentre Podem li demana “que s’endugui la resta de família reial amb ell”, Més per Menorca considera que la visita de Felip VI, prevista per a la pròxima setmana a l’illa, és “no adequada”. Tanmateix, s’adhereixen a la proposta d’Esquerra de Menorca - Esquerra Unida de retirar la medalla d’or que el Consell Insular li atorgà l’any 1993, així com la que va rebre del Govern balear el 1983.

La coordinadora de Podem Menorca, Nati Benejam, ha qualificat de “vergonyosa” la fugida del monarca i l’insta a dur-se a la resta de la seva família, “és lamentable que marxi sense donar la cara davant el seu poble, que l’ha mantingut a ell i tots els seus durant els últims quaranta anys”. Benejam defineix la Corona com una institució “obsoleta, fraudulenta i fracassada”, i considera que ha arribat el moment de plantejar un referèndum, “des de la transició es deu un referèndum per decidir el model d’Estat que volem, i ara cal ser valents i posar-ho damunt la taula”.

D’altra banda, Més per Menorca ha exigit al govern espanyol que garanteixi que el rei emèrit pugui ser processat si la justícia ho requereix, a més d’evitar que estableixi la seva residència en un país que obstaculitzi una hipotètica extradició. Els sobiranistes assenyalen en un comunicat que la lluita contra la corrupció a les institucions públiques exigeix una actuació rigorosa i eficaç, amb l’objectiu d’evitar que Joan Carles I pugui evadir-se de la justícia.

El PP carrega contra les esquerres

Una visió radicalment oposada manté la presidenta del Partit Popular de Menorca, Coia Sugrañes, que ha atacat durament les formacions polítiques que defensen un altre model d’Estat. “Abans de donar més opinions esperarem que tot s’aclareixi, perquè en cas contrari estaríem afavorint i impulsant les teories dels partidaris d’un règim polític que a l’estat espanyol solament ha duit, fins en dues ocasions, caos, desolació, anarquia i mort”, assegura.

A més, Sugrañes ha emfasitzat el paper de Joan Carles I durant el seu regnat i la tasca d’ambaixador de Balears arreu del món, “l’únic que s’ha demostrat és el gran servei que ha fet al nostre país per facilitar una transició pacífica, liderant un període que ha permès que, els que avui volen posar fi a la corona, estiguin asseguts en el govern espanyol”.

stats