Política 12/09/2022

Menorca aprova per unanimitat el Pla d'Acció de l'Agenda Urbana

El document estableix 10 eixos estratègics, 15 línies d'actuació i 28 accions directes

Iván Martín
3 min
La consellera insular de Cooperació Local, Cristina Gómez, presenta l'Agenda Urbana al ple del Consell de Menorca.

MAÓEl Consell de Menorca ha aprovat aquest dilluns per unanimitat el Pla d'Acció de l'Agenda Urbana de Menorca, full de ruta per aconseguir fer dels entorns urbans espais de convivències sostenibles, acollidors, segurs i resilients davant els reptes de futur. Menorca es converteix així en un dels primers territoris del país a completar l'elaboració d'una agenda urbana pròpia, que fixa les prioritats i línies estratègiques d'actuació, així com una metodologia i sistema de treball per als pròxims anys d'acord amb els Objectius de Desenvolupament Urbà Sostenible, l'Agenda Urbana Espanyola i les directrius fixades en l'àmbit internacional.

El document de l'Agenda Urbana de Menorca estableix, després d'un procés de diagnosi del territori i l'anàlisi de les seves necessitats i oportunitats, un total de 10 eixos estratègics, 15 línies d'actuació i 28 accions directes per fer de Menorca una illa més sostenible, saludable, accessible, habitable i innovadora, amb un model econòmic diversificat i una millor qualitat de vida dels seus ciutadans i ciutadanes.

Un pla d'acció ambiciós amb l'horitzó fixat per al 2030 i que compta amb el finançament dels fons Next Generation de la Unió Europea. Menorca és l'única illa pilot designada pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, la qual cosa suposa una oportunitat per aplicar polítiques innovadores adaptades a les necessitats de l'illa.

El primer eix estratègic tracta d'assolir un model territorial sostenible que conservi i protegeixi el sol i el patrimoni de l'illa. Per aconseguir-ho, es planteja la creació d'un laboratori rural d'experimentació en solucions innovadores per a la sostenibilitat. El segon eix se centra a evitar la dispersió urbana i revitalitzar els nuclis urbans existents.

Millorar la capacitat de resiliència davant el canvi climàtic i prevenir i reduir l'impacte del seu efecte ocupen el tercer eix estratègic. Per assolir-ho, el pla d'acció preveu la creació de programes d'impuls a la rehabilitació ecoeficient del parc residencial (recuperació dels habitatges buits). El quart eix se centra en el foment de la gestió responsable dels recursos disponibles i aposta per una economia circular.

L'impuls de la mobilitat sostenible i la proximitat ocupa el cinquè eix estratègic. Per aquest motiu, es completarà i millorarà la xarxa de carrils bici de Menorca, incloent-hi canalització de fibra de banda ampla. També s'elaborarà la xarxa de camins rurals habilitats per a la mobilitat sostenible entre poblacions, així com una xarxa de carpooling per a desplaçaments compartits amb cotxe.

La cohesió i equitat de la societat menorquina és el sisè eix del pla d'acció. Es concreta a programar una xarxa d'habitatges d'estada temporal de Menorca, millorar l'accessibilitat i senyalística de la xarxa de rutes saludables i crear una comunitat d'aprenentatge orientada a la pràctica, les cures i el suport intergeneracional.

El setè eix estratègic se centra en l'impuls de l'economia urbana a través de la creació de la comunitat d'aprenentatge orientada a la pràctica: agroecologia urbana comunitària, i l'ampliació de l'equipament del FABLAB Centrebit Menorca i formació en fabricació 3D. L'accés a l'habitatge ocupa el vuitè eix estratègic amb reptes com la creació d'un programa integral d'inclusió social per a persones sense llar, i el parc d'habitatges col·laboratius: cohousing i cohousing senior.

El penúltim eix estratègic busca liderar la innovació digital a Menorca, i finalment l'últim està dedicat a millorar la governança de Menorca i els instruments de participació ciutadana amb la creació d'un programa de participació de les associacions veïnals en la presa de decisions de les polítiques municipals.

stats