Política 01/06/2022

Melià carrega contra Podem per la llei turística: "Es dedica sistemàticament a fer el ridícul"

El PSIB "respecta" l'absència d'Yllanes en el debat de la normativa, tot i que ni els socialistes ni els ecosobiranistes n'estaven assabentats

3 min
El portaveu d'El Pi, Josep Melià.

PalmaEl portaveu parlamentari d'El Pi, Josep Melià, ha criticat amb duresa l'absència del vicepresident, Juan Pedro Yllanes, durant el debat i la votació de la llei turística que es va aprovar aquest dimarts en el Parlament. "Podem es dedica sistemàticament a fer el ridícul, no és admissible que un vicepresident s'absenti i faci una ninada perquè en un projecte de llei no s'ha inclòs tot el voldria", ha afirmat després de la junta de portaveus. "La llei ve d'un decret aprovat en Consell de Govern on Yllanes és vicepresident", ha afegit. La líder de Ciutadans, Patricia Guasp, per la seva banda, ha qualificat de "falta de respecte" l'acció del vicepresident, i ha lamentat "la mala imatge que dona al Govern".

Yllanes va decidir no ser present en el debat de la nova normativa del sector turístic perquè creu que "s'hauria de ser més valent" en matèria de transició energètica, una de les seves carteres. L'altra consellera de la formació morada, Mae de la Concha –Agricultura i Pesca–, sí que va assistir-hi, ja que la llei inclou mesures positives per a les seves àrees, com l'obligatorietat d'incloure un 3% de producte local en els establiments turístics.

La portaveu adjunta de la formació morada, Esperança Sans, ha confirmat que el partit "estava al corrent" de l'absència del vicepresident, i que els dos socis de govern, PSIB i MÉS per Mallorca, "se'n van assabentar en el moment que passava tot", per la qual cosa la presidenta del Govern, Francina Armengol, no n'estava al corrent. "La llei de turisme és una qüestió positiva per a les Balears, però com en qualsevol tramitació hi ha vuit forces polítiques que tenen opinions diferents", ha justificat Sans. "No pot provocar fissures dins el Pacte", ha afegit.

El PSIB no ha volgut entrar en polèmica i ha mostrat "total respecte al fet que cadascú vulgui escenificar d'aquesta manera o una altra la seva posició", amb referència a Yllanes. "Em remet al resultat d'una llei àmpliament debatuda, consensuada i dialogada", ha exposat la portaveu parlamentària socialista, Pilar Costa.

La votació de la llei

Durant la votació de la llei turística, la diputada de Podem, Antònia Martín, va demanar de manera inesperada votar separadament dos aspectes de la llei, que eren dues excepcions a la moratòria: 450 places per a edificis catalogats com a Béns d'Interès Cultural, i el fet que la tramitació de la zona apta permetés accedir a l'adquisició de places turístiques. "No estava previst en el llistat de votacions, era una part de les esmenes pactades amb El Pi", ha subratllat Pilar Costa.

La petició de votar de manera separada va fer que Melià demanàs "un recés per consensuar alguns punts", amb una negociació a contrarellotge entre el mateix diputat regionalista i el conseller de Turisme, Iago Negueruela, amb el PP i Ciutadans per salvar les esmenes. "No és seriós ni presentable que se separin esmenes i que es voti per part de Podem a favor en la ponència i comissió, i ahir en contra. Els ha deixat d'agradar?", ha incidit Melià. Podem va forçar la votació separada, i "vam dir al PP que hem de ser coherents, i ho va ser, no com altres grups", ha afegit.

Sans ha desmentit Melià, sostenint que Podem, en la ponència, va votar en contra d'aquestes mesures. "Teníem clars els nostres límits, no veig la novetat que ahir demanàssim una votació separada d'alguns punts", ha apuntat la diputada de la formació morada.

stats