Política 12/11/2020

Medi Ambient i Territori gestionarà 147 milions el 2021, un 1,96% més que enguany

Les polítiques relacionades amb el cicle integral de l'aigua sumen 159 milions, més de la meitat dels pressupostos de la Conselleria

K. O.
2 min
“El disseny d’una agenda verda pot complementar la sortida de la crisi” Miquel Mir

PalmaLa Conselleria de Medi Ambient i Territori disposarà l'any que ve d'un pressupost de 147.290.936 d'euros, un 1,96% més que enguany, segons ha anunciat aquest dijous el conseller Miquel Mir, qui ha afirmat que "tenim les eines necessàries per combatre l'emergència climàtica".

Les polítiques relacionades amb el cicle integral de l'aigua augmenten dos milions d'euros i sumen 159 milions, que suposen més de la meitat dels pressupostos de la Conselleria. La Direcció General de Recursos Hídrics disposarà de 6,1 milions per executar projectes, com ara la construcció de murs al torrent de Sant Miquel i el torrent Major de Sóller i l'estabilització de marges del torrent de Bunyola. A sanejament i depuració d'aigües es destinaran 1,8 milions més el 2021, fins als 63,2 milions. Hi haurà, però, 10,3 milions reservats per a Palma, on ja s'estan executant obres per un valor de 22 milions.

Al pressupost propi de la Conselleria cal afegir-hi 13,7 milions de projectes finançats amb fons de l'ecotaxa i les partides previstes per les agències públiques que depenen de Medi Ambient, de manera que es disposarà de quasi 213 milions.

Per combatre els efectes de l'emergència climàtica, el Consorci per a la Recuperació de Fauna (Cofib) tindrà el pressupost més gran de la història amb 1,2 milions per reduir i erradicar espècies invasores. El del programa d'espècies silvestres tindrà 1,96 milions d'euros, un 51,7% més que enguany, amb la intenció de fer polítiques de conservació centrades especialment en la posidònia.

El conseller ha destacat que el programa de Planificació forestal tindrà 1,5 milions, que serviran per gestionar els boscos afectats per temporals, com ara el cap de fibló i l'esclafit que varen arrabassar i esqueixar prop de 300.000 arbres als municipis de Banyalbufar, Esporles i Valldemossa. També s'incrementa amb un 29% el pressupost per reduir la proliferació de malalties entre els arbres.

El Servei d'Informació Territorial de les Illes Balears (Sitibsa) tindrà 897.500 euros per executar, entre altres projectes, l'actualització del Mapa Urbanístic de les Illes Balears (MUIB) i el mapa de sòl vacant.

Mir ha recordat que l'any que ve entrarà en vigor la prohibició dels plàstics d'un sol ús i que la Direcció General de Residus disposarà de quasi vuit milions d'euros per impulsar el foment de l'economia circular i l'educació ambiental.

stats