Política 10/11/2020

El PP i El Pi veuen insuficient el pressupost del Govern per diversificar l'economia i canviar el model energètic

La Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius gestionarà 36,3 milions d'euros el 2021, un 9,2% més que enguany

Kike Oñate
3 min
El vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes, durant la compareixença al Parlament

PalmaEl vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes, ha anunciat aquest dimarts que el pressupost de la seva conselleria serà de 36,2 milions d'euros l'any que ve, un 9,2% més que enguany. El Pi i el PP, però, ho han considerat insuficient perquè és una administració que s'ocupa d'assumptes "tan importants" com ara el canvi climàtic, la innovació i el comerç, segons ha apuntat el diputat regionalista, Josep Melià. El diputat popular, Sebastià Sagreras, ha afirmat que aquesta Conselleria hauria de tenir "més pes".

Yllanes ha explicat en comissió parlamentària que la Direcció General d'Innovació incrementarà un 61% el pressupost, fins a arribar als 4,1 milions. Potenciarà la digitalització de les empreses amb la convocatòria de bons digitals amb un import de 400.000 euros. Melià, però, ha criticat que aquests doblers "no basten gairebé per a res", i que haurien de ser quatre milions per poder impulsar realment el canvi. En opinió seva, els pressupostos estan "mal orientats". El diputat de MÉS per Menorca, Josep Castells, ha dit que el pressupost de la Direcció General de Política Industrial –que gestionarà 12,1 milions d'euros– és "excessivament baix".

La Direcció General de Comerç incrementarà el seu pressupost un 27% el 2021 respecte d'enguany fins a arribar als 3,6 milions d'euros, segons ha explicat Yllanes. El diputat del PSIB, Jordi Marí, ha afirmat que és un augment "elevat", però insuficient. També ha reclamat més inversions per impulsar l'energia renovable a Eivissa, perquè està "endarrerida" respecte de la resta d'illes.

El vicepresident ha agraït la "preocupació" per part dels partits que consideren que el pressupost de la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius no és "el més alt del Govern". Així i tot, ha comentat que és una bona notícia que hagi augmentat un 9,2%, perquè es podran posar en marxa nous projectes. Els diputats d'Unides Podem, MÉS per Mallorca i Ciutadans han valorat positivament el pressupost assignat a la Conselleria.

Cinc milions d'euros per potenciar l'autoconsum energètic

La Direcció General d'Energia i Canvi Climàtic disposarà d'un pressupost de 10,6 milions d'euros, un 25,6% més que enguany. Bona part de l'increment anirà destinat a les subvencions per potenciar l'autoconsum energètic, que arribarà a una partida de cinc milions, enfront dels 3,5 del 2020.

L'Institut Balear de l'Energia (IBE) duplicarà el pressupost i destinarà 400.000 euros a la creació de plantes fotovoltaiques socialitzades. Però Yllanes ha apuntat que disposarà de 600.000 euros més provinents de l'ecotaxa. El conseller ha explicat que es destinaran tres milions d'euros de l'ecotaxa a arribar a tenir 1.000 punts de recàrrega. A més, a través del programa Moves II es destinaran ajuts per un import d'1,5 milions d'euros tant a la compra de vehicles elèctrics com a establir punts de recàrrega.

Com a mínim, es destinaran 800.000 euros al sector industrial per invertir en la millora de l'eficiència energètica. Altres inversions previstes per lluitar contra els efectes del canvi climàtic són l'elaboració del decret de petjada de carboni (150.000 euros) i la posada en marxa del laboratori d'investigació de transició energètica (95.000 euros).

Pel que fa als ajuts a la digitalització, els pressupostos disposen d'una línia de 180.000 euros i una altra de digitalització empresarial d'1.000.000. També es destinaran 200.000 euros al Hub Internacional d'innovació turística per tal de fomentar la generació de coneixement científic i tecnològic i la innovació en el sector.

S'incrementen un 40% els ajuts al petit i mitjà comerç amb 1,4 milions d'euros per invertir en la modernització dels locals. Per tal de reactivar l'activitat econòmica als centres dels municipis, es destinarà una partida de 250.000 euros a mantenir i crear nous convenis de promoció de centres comercials a cel obert. Finalment, es dedicaran 100.000 euros que els mercats permanents modernitzin els seus canals comercials.

stats