Política 04/06/2018

Aliança Mar Blava demana a Sánchez una moratòria urgent de les prospeccions

A la carta que ha escrit al nou president ha recordat que el Parlament balear va plantejar una proposició de llei amb suport unànime que es va remetre al Congrés dels Diputats

Ara Balears
2 min
Imatge d'arxiu d'ARA Balears.

PalmaAliança Mar Blava ha escrit una carta al nou president espanyol, Pedro Sánchez, per demanar-li que el govern arxivi els projectes de prospeccions que estan en tramitació, així com una moratòria immediata i urgent dels nous permisos de sondatge.

En l'escrit sol·liciten diverses mesures urgents "que no necessitarien tramitació parlamentària", per protegir el mar Mediterrani sota jurisdicció espanyola de les activitats d'exploració, recerca i explotació d'hidrocarburs i altres substàncies minerals.

Mentre es tramita a les corts generals una llei que prohibeixi definitivament aquestes perilloses activitats, Aliança Mar Blava reclama al nou govern que aprovi urgentment tres mesures, començant per la moratòria.

Aquesta moratòria, d'efecte immediat, te la intenció d'evitar la presentació de noves sol·licituds de permisos de recerca d'hidrocarburs, així com la presentació de nous projectes de prospeccions i de qualsevol altre projecte per a la realització de campanyes d'adquisició sísmica amb canons d'aire comprimit o altres tecnologies lesives per a la fauna marina.

L'arxivament definitiu de totes les sol·licituds de permisos de recerca d'hidrocarburs i de tots els projectes d'exploració d'hidrocarburs o d'adquisicions sísmiques que estan encara en tramitació és la segona petició.

Aliança Mar Blava recorda a la seva carta que actualment hi ha cinc projectes en tramitació, entre els quals hi ha el de sondatges acústics Uncovering the Mediterranean Salt Giant (Medsalt-2), sol·licitat per INoGS (Trieste, Itàlia), per a les aigües situades entre Mallorca i Eivissa i Formentera.

La tercera reclamació de Mar Blava és "l'aprovació immediata del reial decret, ja informat pel Consell d'Estat, pel qual es declara com a Àrea Marina Protegida el corredor de migració de cetacis del Mediterrani, amb un règim de protecció preventiva, i la proposta d'inclusió d'aquest en la llista de Zones Especialment Protegides d'Importància pel Mediterrani (llista ZEPIM) en el marc del Conveni de Barcelona.

En l'escrit que ha dirigit al nou president del govern, Aliança Mar Blava planteja la necessitat que Espanya prohibeixi per llei, com ja es fa a França i Nova Zelanda (i s'està tramitant en altres països, com Irlanda), les activitats d'exploració, recerca i explotació d'hidrocarburs en el mar.

Aliança Mar Blava ha recordat que el Parlament balear ja va plantejar una proposició de llei amb suport unànime que es va remetre al Congrés dels Diputats, la tramitació de la qual es va vetar tramitar amb els vots del PP i Ciutadans.

Actualment, després de la sentència del Tribunal Constitucional de l'abril passat, la mesa del Congrés ha de resoldre l'aixecament del veto a aquesta proposició de llei i a altres que el govern va vetar sense una "justificació real".

Aliança Mar Blava ha recordat l'"enorme oposició social, institucional i política" de les Balears a les prospeccions, que ha desembocat en l'arxivament de diversos projectes.

stats