Corrupció
Política 15/01/2023

Manuel Valls, implicat en una trama de corrupció amb petroli congolès

L'ex primer ministre francès podria haver finançat amb dos milions la seva campanya presidencial a les primàries socialistes del 2017

2 min
Manuel Valls. AFP

L’exregidor de Barcelona i ex primer ministre francès Manuel Valls hauria finançat amb dos milions d’euros la campanya presidencial de les primàries de l’any 2017 a partir de la petroliera Orion Oil, una empresa fantasma del Congo, segons ha avançat el diari Libération. La investigació se centra en unes quantes personalitats pròximes a Valls, que s’haurien fet passar per ell per acostar-se al president d’Orion Oil, Lucien Ebata. Valls ha negat les acusacions, però la policia francesa diu que té proves que certifiquen els fets, com ara uns àudios d’Ebata en què afirma que Valls guanyarà perquè el finançarà –cosa que no va passar perquè Benoît Hamon es va imposar de manera clara–. “És jove. Encara que perdés, hi hauria una relació amistosa entre nosaltres dos, seria un nou amic per a mi”, afirma en una de les converses interceptades el màxim dirigent de l'empresa congolesa. 

El rotatiu explica que el cas d’Orion Oil es remunta a l’any 2012, quan la policia francesa va detenir Ebata a París perquè tenia una gran quantitat de diners en efectiu. Aleshores, la duana francesa ja va iniciar la investigació de la companyia, que considera que ha malversat fons públics en benefici del president del Congo, Denis Sassou-Nguesso. Aquest hauria creat “un finançament ocult, sovint mitjançant pagaments en efectiu amb maletes senceres, al voltant de les botigues i hotels de luxe del triangle d’or parisenc, sense que hi intervinguessin personalitats econòmiques i polítiques franceses”. La investigació apunta que es feia servir l’empresa per pagar tota mena de despeses, entre les quals la carrera presidencial de Valls. En qualsevol cas, el diari subratlla que "res suggereix que la quantitat suposadament pactada es traspassés a cap compte en benefici de Valls”. Els diners, doncs, haurien servit per finançar únicament la campanya, però no per a l’enriquiment personal del polític.

Barcelona pel Canvi, el més multat a les municipals del 2019

No és el primer cas de corrupció que esquitxa el dirigent francès. A finals de novembre de l’any passat es va fer públic que Barcelona pel Canvi, la plataforma electoral amb què Manuel Valls es va aliar amb Ciutadans per desembarcar a l’Ajuntament de Barcelona a les eleccions del 2019, es va convertir en el partit que va rebre més sancions per part del Tribunal de Comptes. La formació espanyolista va ser multada amb 275.000 euros: 251.698,28 euros per vulnerar la llei de finançament i permetre que terceres persones assumissin despeses del partit i 25.000 euros més per haver-se saltat els límits de despesa durant la campanya electoral. Tal com va revelar l’ARA, Valls va aconseguir finançament per a la campanya gràcies a les gestions del president de Naturhouse, Félix Revuelta; l’expresident de Societat Civil Catalana Josep Ramon Bosch; el president de l’asseguradora DKV, Javier Vega de Seoane, i l’assessor a Espanya de Blackstone, Claudio Boada, entre d’altres.

stats