Bandera blanca entre Casado i Ayuso amb la vista posada a Castella i Lleó

Mañueco s'emmiralla en la presidenta madrilenya per mantenir-se al capdavant del govern lleonès

3 min
Alfonso Fernández Mañueco, Isabel Díaz Ayuso i Teodoro García Egea a l'esmorzar informatiu d'aquest matí a Madrid

MadridL'encara president de la Junta de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, va seguir el patró de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, i abans de les vacances de Nadal va decidir trencar amb el seu soci de govern, Ciutadans, i convocar eleccions anticipades. "Em pregunten si m'estic ayusoitzant. M'ho prenc com un afalac", ha contestat aquest dilluns a les preguntes dels periodistes sobre si cada vegada té més coses en comú amb la presidenta madrilenya. "Ayuso és el model d'èxit del PP", ha afegit. Mañueco no només ha seguit la seva tàctica electoral, sinó que ara també es fa seu el seu model polític. Però encara tenen una altra cosa en comú: són conegudes les seves discrepàncies amb la direcció del PP de Pablo Casado, les mateixes que ha exhibit Ayuso en els últims mesos arran del futur congrés dels populars a Madrid. Ara bé, aquest dilluns, el partit ha volgut deixar de banda aquesta guerra interna i escenificar, almenys de cara enfora, unitat per evitar que tot plegat els acabi passant factura en la propera cita electoral.

Queden dos anys de legislatura a l'Estat i el PP es prepara per intentar assaltar la Moncloa. Les eleccions de Castella i Lleó, de fet, volen que serveixin com el primer aparador del projecte polític de Casado. Per això, aquest dilluns els conservadors s'han conjurat per deixar enrere les discrepàncies internes que han aflorat en els últims mesos, i la prova n'ha estat la imatge del secretari general del PP, Teodoro García Egea, i Isabel Díaz Ayuso entrant plegats a l'esmorzar informatiu de Fòrum Europa que ha protagonitzat la presidenta madrilenya aquest dilluns al matí a la capital espanyola.

La mateixa Ayuso ha admès que han estat donant "alguns titulars" en els últims mesos, però que ara la seva relació amb la direcció estatal és "de total normalitat". De tota manera, ha evitat respondre si manté bloquejat el número dos de Casado al WhatsApp. Això sí, no ha volgut tornar a pressionar públicament Génova perquè avanci el congrés del partit a Madrid, com havia fet mesos enrere. Egea, en canvi, ha evitat l'autocrítica i ha acusat l'oposició d'intentar dividir el PP: "Intentaran durant tot aquest any buscar qualsevol tipus d'enfrontament entre les diferents parts d'un mateix partit unit i cohesionat com és el PP".

A l'acte d'aquest matí no hi era el president del partit, Pablo Casado, que continua confinat després d'haver donat positiu per coronavirus. Però la seva absència no ha estat un impediment perquè tots els dirigents del partit s'hagin compromès públicament a remar conjuntament perquè Casado arribi a ser president del govern espanyol. "Ayuso i jo compartim formació política i empenta per fer que Casado arribi a la Moncloa", ha afirmat Mañueco durant el seu discurs de presentació de la presidenta madrilenya. "La meva única labor és estar al costat de Pablo Casado perquè arribi el més aviat possible a encapçalar el canvi tan important que necessita Espanya", ha afegit després Ayuso.

"Contrapès del nacionalisme"

Durant la seva intervenció, Ayuso ha aprofitat per treure pit de la gestió de la pandèmia i ha acusat el govern espanyol de "copiar" les polítiques de la Comunitat de Madrid. Ho deia en referència a la decisió d'eliminar les quarantenes de les escoles (només seran obligatòries quan hi hagi 5 positius en una classe). La presidenta madrilenya, a més, també ha carregat contra els socis independentistes de l'executiu espanyol i ha reiterat que la Comunitat de Madrid serà el "contrapès del nacionalisme" i el "far de la llibertat". Ayuso ha tornat a apuntar contra la immersió lingüística i ha acusat la Generalitat d'obligar a educar en català.

Ayuso no s'ha volgut mullar, per contra, sobre la patata calenta que ara mateix continua tenint sobre la taula el govern espanyol: la negativa dels seus socis parlamentaris, però també del PP, a avalar la reforma laboral en els termes pactats amb sindicats i patronal. "Donaré suport a Casado en la seva decisió", s'ha limitat a dir Ayuso. El que sí que ha deixat anar és que el PP no ha "d'assumir" els "errors" del govern espanyol. El govern de Pedro Sánchez, però també la patronal, pressionen els populars perquè permetin la tramitació d'aquesta reforma, però de moment, el partit de Casado s'hi nega.

stats