Política 19/10/2019

Els Mossos eleven a 54 el nombre de detinguts en la cinquena nit d'aldarulls a Catalunya

La Policia Nacional deté almenys 10 persones a Barcelona

Ara
3 min
La manifestació dels estudiants acaba amb càrregues i detinguts

BarcelonaEls Mossos d'Esquadra han elevat el balanç policial final en 54 detinguts després de la cinquena nit de disturbis a Catalunya, bona part dels quals a la ciutat de Barcelona. El ministeri de l'Interior informava la tarda de divendres de la detenció d'una desena de persones per part de la Policia Nacional, tot i que es tractava d'una xifra provisional a les sis de la tarda, que es podria elevar en les properes hores. Els aldarulls han començat a la Via Laietana i s'han estès per altres zones de la ciutat, com la plaça Urquinaona i la Ronda Sant Pere.

En el cas de la capital catalana, els aldarulls han començat al final de la manifestació d'estudiants. La marxa, que ha reunit prop de 14.000 estudiants segons la Guàrdia Urbana, ha transcorregut sense incidents des de la plaça Universitat fins a la Via Laietana, però un cop davant la Prefectura Superior de la Policia han començat els moments de tensió. Un grup de manifestants força nombrós han llançat tota mena d'objectes contra els agents que custodiaven l'edifici. Fonts policials han informat que s'han detingut tres joves, dos dels quals menors, durant els incidents.

En una banda de l'edifici hi havia la Policia Nacional, i a l'altra, els Mossos d'Esquadra. Els manifestants han llançat amb insistència ous, glaçons de gel, llaunes i ampolles (algunes de vidres) contra els dos cossos de seguretat -tot i que la banda de la Policia Nacional ha rebut més-, els han insultat i els han cantat proclames com "Vergonya em faria ser policia", "No us mereixeu la senyera que porteu" o "Fora les forces d'ocupació". Als Mossos d'Esquadra els han llançat pintura i ous. També han fet esclatar algun petard.

La marxa s'ha anat dissolent a poc a poc, però un reducte de joves s'ha quedat fins passades les 15 h. Aleshores, els agents han carregat contra els estudiants que llançaven objectes i els han dispersat amb furgonetes desplaçades al llarg de la Via Laietana i el carrer Sant Pere Més Alt. Durant les càrregues, agents de la Policia Nacional han entrat a un bar de la Via Laietana, han tret a la força un noi, li han donat diversos cops de porra i li han pres l'estelada.

A mesura que ha avançat la tarda, l'ambient s'ha anat escalfant cada vegada més. La Policia Nacional ha efectuat diverses càrregues i ha disparat salves per dispersar un grup d'esvalotadors que llancen pedres i ampolles i aixequen barricades. Els concentrats han aixecat barricades, amb contenidors d'escombraries bolcats, i han encès fogueres enmig de la calçada de la Via Laietana, darrere de les que es parapeten per llançar objectes a la línia policial.

Més de vint furgons antiavalots de la Policia Nacional s'han desplegat a la Via Laietana per impedir el pas als manifestants, que els han llançat pedres, bengales, elements de pirotècnia, ampolles de vidre i altres objectes contundents.

La Policia s'ha desplaçat en "carrusel" per la calçada de la Via Laietana -a gran velocitat- per forçar la dispersió dels manifestants, maniobres que de moment no han tingut èxit.

Aldarulls a les capitals del país

Els aldarulls i els enfrontaments amb els cossos de seguretat s'han repetit a Tarragona, Girona i Lleida. A Girona, la Policia Nacional i els Mossos han carregat a la zona de Correus, on hi havia unes 9.000 persones concentrades per evitar que s'hi celebrés una manifestació unionista. La Policia ha utilitzat pilotes de goma durant els enfrontaments, mentre que els manifestants han llançat objectes i petards.

A Tarragona, la Policia Nacional i els Mossos d'Esquadra han carregat a la zona de l'Imperial Tarraco. Els manifestants s'han situat davant de la zona de la subdelegació del govern espanyol, i han llençat objectes i petards contra el cordó policial. Els agents han carregat amb porres, i ara els manifestants s'han dispersat per la zona de la Rambla Nova.

I a Lleida, els Mossos han dispersat un grup de manifestants que estaven davant de la subdelegació del govern espanyol a Lleida i que estaven llançant objectes, com pedres, vidres i petards, contra la línia policial, tot i que un altre grup de manifestants s'hi han enfrontat per intentar dissuadir-los. Alguns manifestants han arribat a treure una de les tanques que protegia el perímetre de la subdelegació, on hi havia agents de la Policia Nacional. Els Mossos, que asseguren que es tracta d'un grup d'unes 400 persones, han avançat posicions i han disparat salves i projectils de foam per dispersar-los.

El balanç policial final dels Mossos d'Esquadra parla de 18 agents lesionats en el dispositiu policial d'aquest divendres. En total, el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha atès una norantena de persones, segons el balanç provisional que feia aquesta matinada passada, la majoria (una seixantena) a la ciutat de Barcelona.

stats