Entrevista

Vox trenca amb Macarena Olona: "És el final del camí"

L'exdiputada es queixa en una entrevista a l''Abc' de la "manca de respecte i la falta de democràcia interna" a la formació

3 min
Protesta per impedir que Macarena Olona faci una conferència a la Universitat de Granada

Madrid"Aquest és el final del camí, li desitgem el millor en l'àmbit polític i sempre ens tindrà a la seva disposició en l'àmbit personal". Així ha reaccionat el portaveu de Vox al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, a l'entrevista de Macarena Olona a l'Abc on critica "la falta de respecte i de democràcia interna" del partit i insisteix a reclamar una reunió amb Santiago Abascal per abordar el seu retorn a la primera línia política. Vox afronta la seva primera gran crisi interna des que va irrompre a la política espanyola just en un moment en què les enquestes registren la seva tendència a la baixa. Avui ha tancat la porta definitivament a Olona.

Crisi a Vox

A l'entrevista l'exdiputada dona detalls sobre l'inici del seu distanciament amb la direcció. Per exemple, reconeix per primer cop que va ser candidata a les eleccions autonòmiques andaluses a contracor: "Vaig ser una candidata paracaigudista que tenia una empresa que crec que era impossible". És aquí on s'ha de situar l'inici de l'enfrontament entre Olona i la direcció del partit, especialment el secretari general, Javier Ortega-Smith, al qual culpa d'haver-la fet fora del Congrés. Ella mateixa ha fet pública l'entrevista amb un missatge molt clar: "Qui va veure en la meva malaltia una oportunitat per treure'm del joc? En la resposta hi ha l'origen de la intoxicació que estem veient aquests dies".

Crisi a Vox

Després del fracàs de Vox a les andaluses, en què tot i créixer dos diputats va passar a ser irrellevant per la majoria absoluta del PP, Olona va anunciar al juliol que abandonava la política per un problema de salut. Un mes després, a l'agost, va fer una crida als seus seguidors per fer el Camí de Santiago junts. Aquí és on va començar el pols. Fa uns dies, Abascal es va mostrar sorprès per la "ràpida recuperació" d'Olona, que avui es mostra dolguda amb aquestes paraules i aclareix que li van trobar una molèstia que podia haver sigut càncer però que al final va ser un problema de tiroides. "Si el pitjor diagnòstic s'hagués complert, quin seria el relat sobre mi?", es pregunta abans de deixar clar que si parla amb Abascal li demanarà explicacions per aquestes paraules.

Des que va començar el pols, Vox ha intentat imposar el silenci mediàtic sobre la crisi interna. Aquest mateix dimarts, el portaveu de Vox, Iván Espinosa de los Monteros, es va negar a respondre a preguntes de l'ARA sobre la qüestió i va acusar els periodistes polítics de ser "premsa rosa".

Crisi a Vox

L'entrevista d'avui, però, ha fet vessar el got de la paciència de Vox i han decidit trencar de forma definitiva amb ella, En el rerefons el que hi ha a Vox és el temor que l'exdiputada prepari un nou partit polític d'extrema dreta. Olona ho nega a l'entrevista, però insisteix en exigir una reunió amb Abascal: "No concebo que el resultat de la nostra conversa no sigui caminar junts. No estic fent cap pols". És evident, però, que sí que l'està fent. Amb quin objectiu? Ella mateixa explica que, un cop va renunciar a l'escó al Parlament andalús, s'ha de buscar una altra fórmula perquè els votants d'aquesta comunitat autònoma no se sentin "traïts". Una possibilitat hauria estat que fos candidata a l'alcaldia de Granada, però ara és impossible que ho sigui per Vox.

El que és evident és que la reconciliació entre Olona i Abascal és impossible després de l'entrevista. Ara caldrà veure si Olona compleix l'amenaça de crear un nou partit o accepta la derrota i abandona de forma definitiva la política.

L'extrema dreta incomoda cada cop més el PP a Castella i Lleó

Juan García Gallardo, vicepresident de la Junta de Castella i Lleó, continua generant problemes al president Alfonso Fernández Mañueco. Ni un mes després d'arribar al govern autonòmic, Gallardo ja va començar a difondre el seu discurs masclista i fins i tot va discriminatori amb les persones amb discapacitat. En aquell moment el PP va evitar desautoritzar el seu vicepresident, tot i demanar "perdó" per les declaracions i evidenciar la seva incomoditat. Fa uns dies Gallardo va tornar a protagonitzar un enfrontament, aquesta vegada amb el procurador de Ciutadans, Francisco Igea, amb insults inclosos. El vicepresident de Vox li va dir "imbècil" després que Igea ironitzés amb la seva aparició al programa televisiu de Masterchef. Però és que aquest dimecres Gallardo també va increpar el procurador d'Unides Podem, Pablo Fernández, quan intervenia en el ple. Mañueco va haver de sortir al pas de tot plegat: va assegurar que parlaria amb el seu vicepresident en privat i va cridar a una "desescalada verbal" a la cambra castellanolleonesa.

stats