Partits

Macarena Olona abandona la política per motius de salut

L'exportaveu de Vox al Congrés ha explicat que ja estava malalta durant la campanya electoral andalusa

3 min
Macarena Olona i Santiago Abascal.

La portaveu de Vox al Parlament d'Andalusia, Macarena Olona, ha anunciat aquest divendres que abandona la carrera política per motius de salut. "Ha arribat el moment de posar fi a aquesta etapa per raons mèdiques alienes a la meva voluntat", ha anunciat en una carta publicada a Twitter. La que va ser cap de llista a les eleccions andaluses ha explicat que ha comunicat aquesta decisió aquest mateix divendres al president de Vox, Santiago Abascal.

Olona ha explicat que ja patia aquests problemes de salut durant la campanya electoral i ha agraït l'"esforç" de la formació d'extrema dreta per "adaptar-se" a les seves necessitats. La dirigent ha remarcat que se'n va amb la satisfacció d'haver viscut l'"enorme creixement" de Vox aquests darrers anys i que ha estat un "honor formar part d'aquesta família que no ha perdut l'esperança del canvi que mereix Espanya". El partit, en un comunicat, ha assegurat que Olona deixa "una empremta inesborrable d'exemple i feina".

Polèmica per ser la cap de llista d'Andalusia

Olona fa un pas al costat, doncs, per motius de salut i no per la patacada que va patir a les eleccions andaluses. I és que es va especular que si no aconseguia uns bons resultats, Olona podria fer un altre cop les maletes cap a Madrid, on exercia de portaveu de Vox al Congrés. Abans de la campanya, Vox presumia que podia doblar els 12 escons assolits i Olona deia que el seu objectiu no era ser vicepresidenta sinó disputar la victòria al president Juanma Moreno. El resultat és que només va créixer dos escons i la majoria absoluta del PP la va deixar fora del govern autonòmic

La candidatura d'Olona a la Junta d'Andalusia no va estar exempta de polèmica perquè va néixer a Alacant, va viure a Madrid i no tenia cap vincle amb Andalusia. De fet, la portaveu de Vox al Congrés es va empadronar a correcuita al municipi granadí de Salobreña per poder concórrer a les eleccions andaluses, i ho va fer al domicili d'un regidor del seu partit per complir amb el requisit de la llei electoral andalusa, que obliga els candidats a tenir veïnatge administratiu a la comunitat.

Amb una campanya 100% ideològica amb atacs a tort i a dret en una terra poc amant del conflicte, Olona va mostrar un desconeixement total sobre la realitat andalusa. Prova d'això és que la candidata de Per Andalusia, Inmaculada Nieto, va demanar sarcàsticament en el primer debat que deixessin parlar Olona perquè expliqués què era Andalusia i Juan Marín, de Ciutadans, la va desafiar a cuinar torrijas.

La candidata de Vox era coneguda al Congrés pels seus tensos cara a cara amb els membres del govern espanyol, i l’octubre del 2019 Meritxell Batet la va haver d’expulsar d’una sessió. En el seu comiat del Congrés el mes de maig es va posar una samarreta del torero ultradretà Morante de la Puebla i una altra d’un Piolín enfadat. “Millor ser un piolín que un traïdor, un venut, un covard, un indigne”, li va etzibar al ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska.

Avesada als insults, Olona reivindicava el seu to calmat, “però vehement i passional a la tribuna”. Com a cap de l’Advocacia de l’Estat a Euskadi entre 2013 i 2017, càrrec que vol recuperar ara, va bastir jurídicament el recurs al Constitucional contra la llei basca que reconeixia les víctimes d’abusos policials i va litigar per evitar actes per als presos d’ETA. És venerada pels cossos de seguretat de l’Estat i al seu fill Diego li va posar una gorra de la Guàrdia Civil al cap de pocs dies de néixer. 

stats