Política 14/06/2019

L'oficina de drets lingüístics i el repartiment de càrrecs bloquegen les negociacions del pacte de govern

MÉS per Mallorca s'ha aixecat de la mesa aquest divendres i no hi ha prevista cap altra trobada fins al proper dilluns

Maria Llull
2 min
Fins la setmana que ve no se sabrà si Francina Armengol serà presidenta del Govern amb un acord de governabilitat o el suport extern de MÉS.

PalmaTrenta minuts: això és que ha durat la reunió d'aquest divendres entre el PSIB, MÉS per Mallorca i Podem. D'aquesta manera, el nou pacte d'esquerres per formar Govern haurà d'esperar fins a la setmana que ve, si és que arriba a ser realitat. Les causes de la desavinença són bàsicament dues: el desacord entre PSIB i MÉS pel que fa a la creació d'una oficina de drets lingüístics i la negativa dels socialistes que MÉS es quedi amb tres conselleries i un dels càrrecs unipersonals disponibles, sigui la presidència del Parlament o el senador autonòmic.

Fonts properes a MÉS per Mallorca han indicat que els ecosobiranistes consideren just tenir tres conselleries, una xifra que els permetria aportar el seu segell dins el Govern. A banda d'això, MÉS reclama un dels càrrecs unipersonals que no siguin les presidències del Govern o del Consell ni la batlia de Palma, és a dir: la presidència del Parlament o el senador autonòmic. De fet, no hi ha hagut temps ni tan sols de debatre sobre quines serien concretament les conselleries que MÉS vol, ja que els negociadors del PSIB han deixat clar des del primer moment que la xifra és desproporcionada al nombre de vots dels ecosobiranistes. No es considera lògic que MÉS aspiri a més conselleries amb menys diputats i es recorda que el repartiment de conselleries és entre tres partits, ja que Podem entrarà en el Govern, i no entre dos, com en la legislatura anterior.

Pels ecosobiranistes, l'acord per a un nou organigrama de Govern no és una qüestió matemàtica, sinó política. A més, es recorda que els càrrecs no es varen repartir als altres pactes en funció de la proporcionalitat.

L'altre punt de desacord és el que fa referència a l'oficina de drets lingüístics i la modificació de la llei de comerç per tal de garantir els drets lingüístics dels consumidors. Mentre que els ecosobiranistes assenyalen que el PSIB es nega a crear aquest ens i a canviar la normativa, fonts properes a les negociacions indiquen que és un tema d'estratègia i forma més que de contingut.

stats