Política 02/06/2015

L'explotació laboral "severa" creix i afecta majoritàriament a treballadors immigrants

Els sectors on les condicions arriben fins a tocar l'esclavitud són l'agricultura, la construcció, l'hostaleria i el treball domèstic

Ara
1 min
La manca d'oportunitats laborals accelera el retorn de milers d'immigrants / GETTY

BarcelonaLa Unió Europea a través de l'Agència Europea dels Drets Fonamentals, alerta que l'explotació laboral "severa" creix a causa de la crisi i que la població més afectada per aquestes condicions són els treballadors immigrants. Els sectors on més es donen casos de salaris de fins a un euro l'hora, 12 hores laborals al dia set dies a la setmana o casos de coaccions són l'agricultura, la construcció, l'hostaleria i el treball domèstic.

L'informe adverteix que amb al crisi l'explotació laboral greu està estesa a Europa, però afecta amb més intensitats països com Espanya, Portugal, Alemanya, França, Croàcia, Xipre, Grècia i Hongria. Per als treballadors estrangers o que es traslladen a un altre estat membre de la UE els casos d'explotació laboral encara són més accentuats. Sovint treballen sense rebre el sou que els correspon, molt per sota del salari mínim, sota l'obligació de retornar part del seu salari a l'empresari, sense contracte o amb amenaces de deportació o retenció del passaport.

Explotació fins arribar a l'esclavitud

A Espanya, l'agricultura, l'hostaleria i el treball domèstic encapçalen els sectors que més vulneren els drets bàsics dels treballadors.Els experts consultats en diversos països han admès a l'agència europea "la relació entre l'explotació laboral greu i la crisi econòmica". A Portugal, Grècia i Espanya, "l'explotació laboral, així com les situacions que impliquen esclavitud semblen estar a l'alça".

stats