Política 25/05/2018

L'Audiència Nacional cita a declarar Francesc Sánchez, Sixte Cambra i Antoni Vives pel cas 3%

El jutge De la Mata cita a declarar entre l'11 i el 22 de juny 23 persones com a investigades

Ara
2 min
Francesc Sànchez és el coordinador de règim intern i de comunicació de Convergència.

BarcelonaL'Audiència Nacional ha citat a declarar en qualitat d'investigades 23 persones relacionades amb el cas 3%, entre les quals hi ha alts càrrecs de CDC de l'època, com l'advocat i excoordinador de règim intern del partit, Francesc Sánchez, i empresaris que haurien participat en aquesta trama de presumpte finançament il·legal del partit mitjançant donacions a fundacions lligades a CDC com CatDem i Fòrum Barcelona. Entre els investigats que ha citat el jutge José de la Mata també hi ha el president del port de Barcelona, Sixte Cambra, i l'exregidor de CiU a l'Ajuntament de Barcelona Antoni Vives. Tots ells estan citats a declarar entre l'11 i el 22 de juny.

El jutge ha acordat aquestes diligències després d'assumir la competència de la causa, que procedia del jutjat d'instrucció número 1 del Vendrell. De la Mata explica que s'estan investigant conductes que revelen "que presumptament s'han comès delictes de prevaricació, suborn, alteració de preus en subhastes i concursos públics, malversació de fons públics, frau contra l'administració de blanqueig de capitals, finançament il·legal de partit polític, falsedat en documents mercantils i tràfic d'influències".

L'Audiència Nacional també ha citat altres càrrecs de CDC com la cap econòmica financera de CDC, Anna Dolors, i el gerent i coordinador de l'àrea econòmica del partit, Carles del Pozo Cerda. A més, també vol prendre declaració a alts càrrecs de l'empresa pública municipal BIMSA, com la directora de finances d'Infraestructures.cat, Pilar Metesanz. A la interlocutòria, el jutge justifica la citació de diversos empresaris implicats en el cas 3% pel fet d'haver participat "de manera encoberta amb alts càrrecs del partit polític de CDC i altres càrrecs de l'àmbit polític per aconseguir l'adjudicació il·lícita de concursos públics a canvi de fer donacions a fundacions lligades a CDC amb la finalitat de finançar-la il·legalment".

El titular del jutjat d'instrucció número 1 del Vendrell, Josep Bosch, va decidir inhibir-se del cas 3% i traspassar-lo a l'Audiència Nacional perquè considera que la causa és molt complexa, pel gran nombre d'investigats i perquè afecta tres demarcacions –Tarragona, Barcelona i Girona–. L'instructor assegura, també, que els suposats desviaments a Convergència haurien perjudicat l'economia espanyola i que alguns dels investigats podrien tenir connexions amb paradisos fiscals.

stats