Edifici GESA
Política 26/01/2024

L'oposició, contra el projecte del PP a Gesa: "Volen convertir Palma en un parc temàtic per a turistes"

El PSIB i MÉS han alertat del possible endeutament que suposaria la compra de l'edifici per a la ciutadania

ARA Balears
3 min
L'edifici de Gesa, de Palma, que dissenyar l'arquitecte Josep Ferragut fa 15 anys que està abandonat.

PalmaEl PSIB dubta que el projecte de Cort que preveu considerar l'edifici de Gesa per fer un museu es pugui presentar a la convocatòria de fons europeus Next Generation perquè questiona que així com està plantejat compleixi els requisits. Així ho ha expressat la portaveu del PSIB, Rosario Sánchez, després de l'anunci del batle, Jaime Martínez, sobre el fet que demanaran deu milions d'euros a Europa per finançar la compra.

"No només són els nostres dubtes, sinó els que manifesten els mateixos tècnics als informes pel que fa a l'objecte de la subvenció i pel que fa als terminis que s'han de complir i el cronograma, que són molt estrictes en el cas dels fons europeus", ha declarat Sánchez, qui ha questionat la viabilitat del projecte. Així mateix, la regidora ha lamentat "el missatge insistent del PP amb Vox de convertir Palma en un parc temàtic per als turistes". També ha criticat que es perdi l'oportunitat d'utilitzar aquests fons Next Generation per "millorar la resiliència" del territori amb projectes de mobilitat sostenible, regeneració de zones urbanes de turisme madur, gestió de residus o eficiència energètica.

MÉS critica que la compra de l'edifici "hipotecarà la ciutadania"

MÉS per Palma també ha criticat la decisió de l'Ajuntament de Palma de comprar l'edifici per 25 milions d'euros, una adquisició que consideren que "hipotecarà la ciutadania de Palma durant molts d'anys" i es convertirà en una "atracció turística molt important". D'aquesta manera, la formació ha expressat el seu rebuig a la compra de Gesa, ja que creuen que "la ciutat ja està totalment turistitzada i això fa que minvi la qualitat de vida i dificulti l'accés a l'habitatge", segons ha apuntat la regidora de la formació, Neus Truyol.

"Es tracta d'un projecte ple de fum i buit de contingut, com un museu franquícia que projectarà Palma com a ciutat franquícia". ha dit. "Aquest tipus de museu impulsat pel PP ha demostrat ser, com és el cas de Màlaga i altres ciutats europees, una atracció turística molt important, però Palma no en necessita més", ha recalcat.

Truyol ha considerat "necessari" potenciar altres sectors econòmics, entre els quals ha de trobar-se la indústria cultural, però "no dirigida al turisme, sinó als residents". Així, ha apuntat que aquest és un projecte "faraònic totalment contradictori amb el que ha fet el PP de Palma aquests mesos", durant els quals, al seu judici, "no ha fet més que renunciar a fons europeus que estaven destinats a comprar autobusos, fer eixos cívics i millorar la xarxa de bicicletes, així com a altres inversions necessàries per millorar els barris i el benestar dels veïns de Palma".

D'aquesta manera, ha retret al PP que ara "demani doblers a Europa, no per millorar la vida de la gent, sinó per fer aquesta compra milionària" i fer un projecte que va en "la línia de les projeccions urbanístiques, que impulsaven els governs del PP durant els anys anteriors a la crisi econòmica del 2008".

La regidora ha incidit que "no se sap el contingut de les negociacions del PP de Palma amb Endesa", per la qual cosa ha demanat saber de quines compensacions s'ha parlat i com afectaran els ciutadans. Segons MÉS, és "molt perillós" que l'equip de govern municipal parli d'"arribar a acords de compensació amb una gran multinacional com Endesa". "Ja es coneixen les polítiques urbanístiques i de relació amb els lobbys energètics i les grans empreses transnacionals del PP, per la qual cosa es vigilarà l'equip de govern, que fins ara no ha donat cap explicació i ha mantingut aquestes negociacions de manera fosca, la qual cosa fa desconfiar de la trajectòria d'aquest projecte", ha conclòs.

stats