Política 08/06/2022

L'informe jurídic que va trencar el Consell de Menorca "mai va tenir un caràcter formal"

La directora de l'Advocacia autonòmica sosté que era "un esborrany" sobre l'avantprojecte de llei de Reserva de la Biosfera

2 min
Consellers i directors insulars de Més han presentat la seva dimissió.

Palma"El que s'elabora el 6 d'abril és un esborrany de primeres impressions, però de cap manera es podia considerar un document públic formal", ha argumentat aquest dimecres la directora de l'Advocacia de les Illes Balears, Lourdes Aguiló, en la seva compareixença en el Parlament sol·licitada pel Partit Popular. Aguiló ha comparegut per les notes jurídiques fetes sobre un dels esborranys de l'avantprojecte de proposició de llei Menorca Reserva de la Biosfera.

Aquestes notes es van publicar en els mitjans de comunicació, i s'hi qüestionava el text legislatiu proposat pel Consell de Menorca, de manera que fins i tot s'arribava a apuntar que anava "contra la legislació estatal". "Va ser una sorpresa majúscula saber que les notes estaven publicades en els mitjans", ha assenyalat Aguiló, que va ser diputada socialista en la legislatura 2011-2015.

La directora de l'Advocacia autonòmica ha justificat el caràcter informal de l'informe pel fet que "no es va signar", "hi havia disfuncions", i es va dur a terme "en un sol dia", a petició de la Conselleria de Presidència, quan el termini aproximat de l'emissió dels informes "és de 20 dies". La Conselleria va fer una consulta verbal a l'Advocacia, "per saber el parer de l'esborrany", i "no va passar de ser un primer esborrany, unes primeres impressions informals". "És normal que la consellera de Presidència consulti l'Advocacia o demani el parer jurídic respecte del que pot arribar a ser una proposició de llei", ha argumentat.

A més, Aguiló ha apuntat que "no té sentit analitzar ara les primeres impressions de l'Advocacia amb relació a versions anteriors" a la que s'està tramitant actualment en el Parlament. La proposició de llei Menorca Reserva de la Biosfera va ser presa en consideració per la Cambra aquest dimarts, amb els vots a favor dels tres partits del Govern, Més per Menorca i el diputat de la coalició formenterenca. De manera contrària, la resta de l'oposició es va posicionar en contra.

Aquesta llei va estar a punt de suposar un terratrèmol polític en el Consell de Menorca, per les pressions realitzades des de l'Executiu autonòmic, fonamentades en part per les notes jurídiques que són l'objecte de la compareixença d'Aguiló, cosa que va forçar la presidenta de la institució, la socialista Susana Mora, a desconvocar el ple que havia d'aprovar-la. Arran d'aquest fet, els càrrecs insulars de Més per Menorca van presentar la dimissió, tot i que Mora no les va arribar a publicar en el butlletí per guanyar temps, consensuar un nou text que pogués tirar endavant i evitar governar amb minoria. El nou text va ser aprovat pels tres partits del Pacte del Consell, que ahir estaven en el Parlament presenciant el debat de la presa en consideració.

stats