Política 07/06/2022

La llei Menorca Reserva de la Biosfera entra al Parlament i inicia la tramitació

La normativa pretén dotar el Consell Insular de més capacitat d'intervenció i decisió a través de la transferència de competències

ARA Balears
2 min
Cristina Gómez (UP), Susana Mora (PSIB), Josep Juaneda (MxMe) i Miquel Àngel Maria (MxMe) aquest dimarts en el Parlament

PalmaLa proposta de llei Menorca Reserva de la Biosfera, impulsada pel Consell Insular, ha iniciat aquest dimarts la tramitació parlamentària després que el ple de la Cambra autonòmica hagi aprovat la presa en consideració. La votació ha tirat endavant amb els vots a favor dels socis del Pacte i Més per Menorca. PP, Ciutadans, El Pi i Vox han votat en contra, qualificant-la de prohibicionista i de manca de consens. A més, fins al Parlament s'hi han desplaçat càrrecs dels tres partits que governen la institució menorquina: la presidenta socialista del Consell Insular, Susana Mora; la portaveu d'Unides Podem, Cristina Gómez, i el conseller de Medi Ambient per Més per Menorca, Josep Juaneda, que ha exposat la llei en un primer terme.

El ple del Consell Insular de Menorca va aprovar el 25 d'abril passat, amb els vots en contra del PP i Ciutadans, la proposició de la llei Menorca Reserva de Biosfera, després de generar, setmanes abans, una crisi de govern a la institució, arribant a la dimissió en bloc de tots els càrrecs insulars ecosobiranistes per la cancel·lació per part del PSIB del ple que havia d'aprovar-la.

La norma pretén que la distinció de Menorca com a Reserva de la Biosfera, rebuda per la Unesco fa 30 anys, sigui l'eix transversal de la gestió del territori i que, per tant, respongui a paràmetres de sostenibilitat, preservació del territori i creixement econòmic. La proposta de llei inclou mesures per dotar l'illa de més instruments de gestió per potenciar l'economia i la indústria local, millorar la cadena alimentària, apostar pel desplegament de les energies renovables i modernitzar la gestió de l'aigua i la protecció del medi marí.

Segons queda detallat en el text, la llei vol "consolidar, aprofundir i fer perdurar el model d'ordenació, gestió i desenvolupament sostenible i harmònic de Menorca, protegir el patrimoni natural, paisatgístic, històric, lingüístic i cultural, material i immaterial, i perseguir el benestar la prosperitat de la ciutadania". La llei pretén dotar així el Consell de Menorca de més capacitat d'intervenció i decisió en la gestió dels interessos de l'illa a través de la transferència o la delegació de competències per la via estatutària.

stats