Extrema dreta
Política 14/10/2022

L’extrema dreta en el Parlament: una legislatura de ‘fake news’

El català, l’arribada de migrants, la violència masclista i el canvi climàtic són alguns dels mantres habituals de Vox a les Illes i l’Estat

5 min
Imatge d'arxiu

PalmaEl 26 de maig de 2019 va ocórrer un fet del tot inèdit en el Parlament balear: l’extrema dreta aconseguia entrar-hi, i ho feia amb grup propi després d’arribar als tres diputats a les eleccions autonòmiques. Des de llavors, els diputats de Vox han fet girar la seva oposició al voltant dels seus mantres habituals i han escampat fake news sobre temes com la llengua, la migració i el canvi climàtic. A continuació en mostram alguns exemples.

Educació

Atacs contra una immersió lingüística inventada

“La immersió en català en l’educació crea analfabets en les dues llengües”. Aquesta declaració és del diputat de Vox Sergio Rodríguez. Però a les Balears no hi ha immersió lingüística en català a l’educació.Des de 1997 s’hi aplica el Decret de mínims, el qual estableix que almenys el 50% de l’ensenyament no universitari s’ha de fer en català. Els centres educatius tenen autonomia per decidir sobre l’altra meitat. Les xifres també contradiuen el presumpte “analfabetisme”: no hi ha diferències significatives a l’estudi PISA entre alumnes balears i els de l’Estat quant a la comprensió lectora: la puntuació a les Illes és de 479, mentre que la mitjana estatal és de 477. A quart d’ESO, un 87,6% dels alumnes aprova Català i un 86,5% aprova Castellà.

Castellà

A les Balears no n’hi ha sentències judicials a favor

Els diputats de Vox també han exigit que s’apliqui a les Illes la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya perquè es faci un 25% de l’ensenyament en castellà, però aquesta decisió judicial es refereix a Catalunya i no abasta les Illes. D’altra banda, el conseller d’Educació, Martí March, va donar una xifra que serveix per entendre la magnitud del problema: només deu famílies de l’Arxipèlag han reclamat que s’apliqui el 25% a les aules.

Adoctrinament

L’educació sexual i afectiva a les aules no sexualitza els infants

Vox s’ha posicionat en contra de l’educació sexual i afectiva en nombroses ocasions, amb l’argument que “s’adoctrina i se sexualitza” els nins. En canvi, és gairebé impossible assenyalar la quantitat d’informes que indiquen la importància de l’educació sexual a les aules de totes les etapes. Tal vegada poden servir d’exemple aquestes paraules d’un informe amb recomanacions que va elaborar el Parlament Europeu el maig de 2021: “Una educació sexual integral d’acord amb l’edat és fonamental per desenvolupar les capacitats dels nins i els joves d’establir relacions sanes, equitatives i segures. (...) En particular abordant la igualtat de gènere, les dinàmiques de poder en les relacions, el consentiment i el respecte pels límits”.

Migració

Les dades són clares: la majoria de menors condemnats són espanyols

Vox s’ha dedicat tota la legislatura a criminalitzar els menors no acompanyats que arriben en pastera. “Són els que formen ‘manades’ que violen les nostres filles i els que arrosseguen les nostres padrines per robar-los una cadena d’or”. Aquestes declaracions de Sergio Rodríguez són de setembre de 2019. L’extrema dreta va deixar clar quin seria el seu posicionament davant la migració, i l’objectiu principal dels atacs han estat les persones de cultura musulmana.Basta recordar amb quina energia es va posicionar Vox en contra de l’ensenyament de l’Islam a les aules, sense qüestionar en cap moment la presència de la religió catòlica ­–Jorge Campos qualificà el Govern de “cristianofòbic”. Però l’extrema dreta ho té complicat per vincular els menors migrants amb l’augment de la criminalitat amb dades objectives. Segons les de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), l’any passat hi va haver 504 menors d’entre 14 i 17 anys condemants a les Illes, dels quals la gran majoria, 409, eren espanyols.

Pasteres

Malgrat que sembli una “invasió”, l’arribada és semblant a altres anys

Fa gairebé un mes que el líder de Vox, Jorge Campos, parlava d’“invasió” referint-se a l’arribada de migrants en pastera a les Balears. Però les xifres d’enguany no són excepcionalment elevades respecte a les de l’any passat: mentre que el 2021 arribaren 2.402 persones en 164 embarcacions, aquest 2022 –fins al 13 d’octubre­– ho han fet 1.655 persones, en 114 pasteres. Fonts de la Delegació del govern expliquen que els migrants d’origen algerià queden en llibertat pel tancament de fronteres del seu país –no cometen cap delicteper venir a l’Arxipèlag, sinó una infracció–, però que la majoria d’ells fan servir les Balears com a lloc de pas per anar a altres països europeus.

Violència masclista

Les xifres corroboren atacs contra les dones

L’extrema dreta considera inexistent la violència masclista i parla de “violència intrafamiliar”, amb “nins que moren a mans de les seves mares i persones grans que moren a mans dels seus fills”, en paraules de la diputada Idoia Ribas –del 15 de juny de 2021­. Cap altre partit els ha seguit en aquesta deriva i les xifres són convincents: l’any 2021 hi va haver a l’Estat 30.047 denúncies per violència masclista i 5.288 per violència domèstica , segons recull l’INE. Segons les dades del Consellgeneral del Poder Judicial, les dones víctimes han crescut un 8% a les Balears.

Medi Ambient

L’ésser humà sí que és el causant del canvi climàtic

En el darrer Debat de Política General, Jorge Campos, va matisar el negacionisme climàtic del partit: el matís és que, malgrat que el canvi climàtic sí que es produeix, la formació nega que l’ésser humà en sigui el causant, en contra del parer d’inummerables experts. Citarem el darrer informe del Grup Intergovernamental d’Experts sobre Canvi Climàtic de l’ONU: “Les emissions de gasos d’efecte hivernacle de les activitats humanes són les responsables de l’escalfament del planeta en 1,1 graus centígrads des del període 1850-1900 fins a l’actualitat”.

Salut

La vacunació contra el covid mai no ha estat forçosa a les Illes

Va ser la diputada de Vox en el Congrés Macarena Olona qui va acusar el Govern d’imposar la vacunació forçosa a les Balears –l’agost de 2021. És cert que l’Executiu va aprovar decrets per reformar la llei sanitària i establir mesures de control contra el covid, però cap d’ells obligava els ciutadans a vacunar-se. El que es feia era restringir l’entrada a locals com bars i restaurants mitjançant el certificat de vacunació.

Metges

El Govern no obre expedients per no parlar català

Un dels mantres habituals sobre la llengua fa referència l’àmbit sanitari. Segons el partit de Jorge Campos, el Govern va expedientar metges per no parlar català als seus pacients. Però la realitat és que, segons va explicar la Conselleria de Salut en el seu moment, l’Executiu va obrir expedients informatius davant de les denúncies de metges que s’havien negat a atendre els pacients que s’expressaven en llengua pròpia amb l’objectiu d’esbrinar els fets. Així i tot, Campos va continuar insistint en el Debat de Política General de l’any passat i va assegurar que “l’Executiu obliga els professionals sanitaris a parlar en català” i qualificà l’Oficina de Drets Lingüístics d’oficina de “col·locació de catalanistes”.

stats