El cas Kitchen
Política 12/07/2021

L'ex número dos d'Interior contradiu Villarejo i nega haver parlat amb Rajoy sobre el cas Kitchen

L'ex secretari d'estat de Seguretat Francisco Martínez desacredita davant l'Audiència Nacional les agendes de Villarejo

ARA
2 min
Francisco Martínez, secretari d'Estat de seguretat / PACO CAMPOS / EFE

MadridL'ex número dos d'Interior i qui va ser secretari d'estat de Seguretat, Francisco Martínez, ha negat haver anat a la seu del PP l'any 2013 per parlar amb l'expresident del govern espanyol Mariano Rajoy sobre el cas Kitchen. Martínez ha declarat aquest dilluns davant l'Audiència Nacional i s'ha entossudit a negar les afirmacions i anotacions a l'agenda de l'excomissari José Villarejo que impliquen aquest alt càrrec en els seguiments que el Partit Popular va fer a l'extresorer Luis Bárcenas, segons expliquen fonts jurídiques a Efe. D'aquesta manera, Martínez ha negat conèixer el dispositiu desplegat el 2013 des del ministeri d'Interior amb recursos policials i fons reservats per espiar Bárcenas i el seu entorn per robar-li informació que pogués comprometre el PP.

L'ex secretari d'estat de Seguretat ha assegurat davant del jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón que quan l'operació Kitchen es va posar en marxa ell no parlava amb Rajoy ni amb ningú del PP, només amb els seus companys del ministeri de l'Interior, i que no va ser fins al 2015 que va conèixer l'ex secretària general María Dolores de Cospedal, segons han informat fonts jurídiques a Efe. Precisament, Cospedal va declarar com a imputada en aquesta causa a finals del mes de juny, al costat del seu marit i del que va ser cap de gabinet de l'ex secretària general del PP quan era també presidenta de Castella-la Manxa. En aquella ocasió, l'exministra va admetre trobades amb Villarejo a la seu del PP al carrer Génova, però va negar que fossin per la trama Kitchen.

Martínez ha afirmat que va conèixer el cas Kitchen a través de la premsa, quan van començar a sortir les primeres informacions sobre la trama, l'any 2015, han assegurat a Efe fonts jurídiques.

"Elucubracions"

Durant la seva declaració, Martínez no només ha negat el contingut de l'agenda de Villarejo, sinó que l'ha qualificat directament d'"elucubracions" i ha dit que algunes de les anotacions podrien haver-se escrit en dates diferents i haver generat així una "manipulació", segons expliquen fonts jurídiques a Europa Press. Segons les mateixes fonts, l'únic que hauria reconegut Martínez és que el poc contacte que havia tingut amb Villarejo era perquè "era una persona respectada pel valor de la informació que aportava", sobretot al voltant de la lluita antiterrorista.

Tanmateix, Martínez ha reconegut que el ministre de l'Interior en aquell moment, Jorge Fernández Díaz, li va demanar que investigués al xòfer de la família Bárcenas, Sergio Ríos, per saber si era un informant de la policia. Martínez ho ha desvinculat totalment del cas Kitchen i ha assegurat que "no li va estranyar" perquè en aquell moment s'estava investigant el cas Gürtel.

Villarejo va descriure, davant del magistrat García-Castellon, Martínez com un dels principals interlocutors de l'operació Kitchen. El que va ser número dos d'Interior, però, ha defensat que la seva actuació "va ser legal durant cada any" com a secretari d'Estat.

stats