Parlament Europeu
Política 28/02/2024

L'Eurocambra amonesta José Ramón Bauzá per assetjament a un assessor

Aquesta és la sanció més lleu i no implica suspensió de feina i sou o pèrdua de dietes

ARA Balears
2 min
L'eurodiputat de Ciutadans, José Ramón Bauzá

PalmaLa presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, ha anunciat aquest dimecres una amonestació a l'eurodiputat de Ciutadans José Ramón Bauzá per un cas d'assetjament psicològic a un assessor parlamentari que el va denunciar a la institució. "He decidit imposar aquesta sanció com a resultat del seu comportament cap a un assessor que constitueix un cas d'assetjament psicològic", ha explicat Metsola al començament de la sessió parlamentària a Estrasburg, segons ha recollit Europa Press.

Concretament, aquesta amonestació és la més lleu i no implica suspensió de feina i sou o pèrdua de dietes. De fet, Bauzá ha decidit no recórrer contra la mesura, tal com ha confirmat la presidenta de l'Eurocambra.

Metsola va decidir seguir aquest procediment una vegada es va constatar l'assetjament del parlamentari, ja que, com ha recordat ella mateixa, el reglament de la institució preveu que només podrà adoptar-se una decisió motivada una vegada establerta l'existència d'un assetjament de conformitat amb el procediment administratiu intern aplicable a l'assetjament i a la seva prevenció.

Així, la sanció es basa en alguns comentaris inapropiats i ordres contradictòries de l'eurodiputat a qui era el seu assessor, tot i que el Comitè Consultiu del Codi de Conducta no ha pogut demostrar totes les queixes del denunciant i ha acordat un retret públic que no té aparellada una sanció econòmica o parlamentària. Respecte de la decisió de no apel·lar contra la decisió del Comitè Consultiu, fonts parlamentàries asseguren que l'eurodiputat només podia recórrer contra la sanció, que no té implicacions pràctiques, i no es pot reobrir el procés.

Cal tenir en compte que el Comitè Consultiu del Codi de Conducta del Parlament Europeu analitzava des de feia mesos la denúncia contra l'eurodiputat de Ciutadans per assetjament laboral a un dels seus assessors parlamentaris. Aquest òrgan estudia les queixes per assetjament psicològic i sexual i és l'encarregat de prevenir aquests episodis a la institució europea. Aquest òrgan fa feina en règim de confidencialitat, i, una vegada conclosa la investigació, remet el seu dictamen i les possibles sancions al president del Parlament Europeu. Com que Bauzá no ha apel·lat contra la decisió, la sanció contra ell és ferma.

stats