Política 05/04/2022

L'esquerra i El Pi s'alineen per restar protagonisme a Vox

Els partits no han intervingut en contra d'una proposició de llei de l'extrema dreta per impedir que Ribas tingués dret a rèplica

2 min
El portaveu de Vox, Jorge Campos, amb Idoia Ribas i Sergio Rodríguez

PalmaEls partits que donen suport al Pacte i El Pi han protagonitzat aquest dimarts un intent de cordó sanitari a Vox, en el debat d'una proposició de llei (PL) presentada pel partit d'extrema dreta per incloure, en els pressupostos autonòmics, un informe de caràcter preceptiu que consideràs l'impacte social i econòmic de les polítiques a llarg termini en les famílies. L'esquerra i els regionalistes no han demanat la paraula per fer intervencions en contra, cosa que en un principi hauria impedit que la diputada de Vox, Idoia Ribas, qui defensava la PL, tingués dret a rèplica.

"No hi ha cap grup parlamentari que hagi demanat la paraula per fer una intervenció en contra, així que amb una interpretació literal de l'article 83.1, no hi hauria d'haver intervencions", ha exposat el president del Parlament, Vicenç Thomàs. Així i tot, el màxim responsable de la Cambra ha donat "la voluntat d'expressar-se" a Vox, el Partit Popular i Ciutadans. "No hi ha cap contradicció amb els torns a favor, així que es podria dir que no tenen dret a intervenir. De totes maneres, donaré cinc minuts a cadascun d'aquests tres grups parlamentaris", ha explicat.

El PP i Ciutadans han rebutjat fer ús de la paraula. "Entenem que el nostre silenci serà agraït per la Cambra, i obeïm l'esperit de l'article 83.1", ha argumentat el diputat de Ciutadans, Jesús Méndez. Ribas no ha volgut desaprofitar l'oportunitat, però ha fet la seva intervenció com si els partits que han intentat el cordó sanitari haguessin fet el discurs, per la qual cosa ha rebut el toc d'atenció de Thomàs. "Ningú l'ha contradit. Li he dit el que diu l'article 83.1, l'aplicació literal; com que no hi ha hagut contradiccions, es pot interpretar que no hem de tornar a intervenir. Els he cedit la paraula, però no pot plantejar un debat en contra d'algú que ni s'ha pronunciat", ha asseverat.

Ribas ha acusat aquests grups parlamentaris de "sectarisme ideològic" i ha criticat que "en una de les pitjors situacions que suporten les nostres famílies, no tenim l'informe d'impacte familiar". Aquestes afirmacions han rebut la contestació en el torn de fixació de posicions de la pràctica totalitat de la Cambra. "Entenc que vostès, Vox, volen anar posant la seva bandera a cada reducte, a cada banda on puguin treure un rèdit polític", ha sostingut la diputada regionalista, Lina Pons. "Després es posen traves a posar esmenes a la llei de joventut o l'educativa. No fan absolutament res per millorar la situació econòmica i social de les famílies d'aquesta terra", ha afegit, referint-se al fet que l'extrema dreta no ha inclòs cap esmena parcial a les dues lleis esmentades, sinó únicament una esmena a la totalitat. Finalment, la PL no ha tirat endavant, amb el rebuig de la majoria del Parlament.

stats