Reforma fiscal
Política 18/07/2023

L'esquerra, "alarmada" per la rebaixa fiscal de Prohens: "S'estalvien més els més rics"

El PSIB i MÉS acusen l'Executiu d'"electoralisme" i retreuen que la mesura suposarà "una retallada dels serveis públics"

2 min
L'esquerra acusa d'"electoralisme" el Govern per eliminar l'impost de successions i donacions

PalmaEl PSIB i MÉS per Mallorca han criticat de manera contundent la primera mesura del Govern de Marga Prohens: un decret llei purament fiscal per eliminar l'impost de successions i donacions, i l'impost de transmissions patrimonials per a la compra del primer habitatge habitual per a menors de 30 anys i persones amb discapacitat.

Els dos partits han manifestat que és una mesura que va dirigida als "més rics". "Uns pocs ciutadans s'estalviaran 60 milions d'euros, que acabarem pagant tots els ciutadans, ja que veurem reduïts els serveis públics", ha assenyalat el portaveu ecosobiranista, Lluís Apesteguia. "El decret llei parteix d'una mentida de base, ja que no està pensat per a les petites herències, sinó que només cerca el benefici dels grans hereus d'aquesta terra", ha afegit.

"Els 60 milions de cost no me'ls crec, perquè la recaptació d'un any són 124 milions. O bé retallarà serveis públics o incrementarà els impostos a les classes mitjanes i treballadores", ha retret per la seva banda l'exconsellera d'Hisenda, Rosario Sánchez, i ha afegit que en el cas d'una herència de quatre milions "s'estalviarà mig milió d'euros". Prohens ha argumentat en la roda de premsa que, després d'anys de "superàvit, hi ha marge més que suficient per abaixar impostos i mantenir els serveis públics".

"Una mesura electoralista"

Els socialistes i els ecosobiranistes han coincidit que és "una mesura electoralista". "No acredita una extraordinària i urgent necessitat. L'única urgència són les eleccions del 23 de juliol", ha afirmat Apesteguia. "S'ha adoptat en un entorn electoralista, ja que Alberto Núñez Feijóo ha de fer un míting a Palma aquest dimarts. Ha d'existir molt de nerviosisme en el PP", s'hi ha sumat el que serà portaveu parlamentari socialista, Iago Negueruela. L'exconseller de Model Econòmic creu que la mesura s'ha adoptat "d'un dia per l'altre, i pot generar inseguretat jurídica".

El Pi creu que és "insuficient"

En la línia contrària a l'esquerra, El Pi creu que la rebaixa fiscal impulsada per Prohens és "insuficient". "No basta llevar l'impost entre pares i fills, també s'ha de llevar entre oncles i nebots, que per a molts són com autèntics pares o fills. Aquesta és una primera passa, però és una llàstima no fer-la completa", ha explicat el portaveu regionalista en el Consell de Mallorca, Antoni Salas. En aquest grau de parentesc, la reducció és del 50% si no hi ha descendents directes, i del 25% en el cas contrari.

"No pot ser que els béns que han tributat tota la vida, que han estat comprats i conservats de generació en generació hagin de tornar a pagar per passar a mans dels seus familiars, siguin del grau que siguin. No té cap sentit", ha assegurat Salas.

stats