Manifestació espanyolista
Política 21/01/2023

L'espanyolisme torna al carrer per clamar contra el govern de Sánchez

Unes 31.000 de persones es manifesten a Madrid amb Abascal i Arrimadas, però sense Feijóo

3 min
Centenars de persones han omplert la plaça Cibeles de Madrid

MadridLa precampanya per al cicle electoral d'aquest 2023 s'ha traslladat aquest dissabte als carrers de Madrid. L'espanyolisme ha intentat fer una demostració de força omplint la plaça de Cibeles de Madrid, però no ha aconseguit repetir la imatge de Colón de l'any 2019. L'han evitat el PP i Ciutadans, que no hi han enviat els seus primeres espases. No hi era el president dels populars, Alberto Núñez Feijóo, ni tampoc cap membre de la nova direcció de Ciutadans, tot i que sí que hi ha participat l'exlíder dels taronges Inés Arrimadas. L'únic líder polític que ha participat en la marxa ha estat el president de Vox, Santiago Abascal, que ha defensat una mobilització "permanent" contra Sánchez. En plena crisi a Castella i Lleó, als populars no els compensa fotografiar-se al costat de l'extrema dreta i han argumentat l'absència del seu líder per donar "protagonisme" a la societat civil.

Unes 31.000 persones, segons les xifres de la Delegació del govern espanyol a Madrid i 650.000 segons els organitzadors, han participat en la marxa, que tenia per objectiu cridar contra el president espanyol, Pedro Sánchez, i reclamar una vegada més la "dimissió" del govern de coalició. Aquesta ha estat una de les proclames que més s’han repetit a la plaça de Cibeles, on s'han pogut veure banderes preconstitucionals. Els manifestants han titllat Sánchez de "dictador" i en algunes pancartes també l'han qualificat de "criminal", "podrit", "ranci", "opressor" o "dèspota". La marxa l'havia convocat, entre d'altres, la Fundació Fòrum Llibertat i Alternativa, entitat de la qual forma part l'exdiputat del PP i fundador de Vox Aleix Vidal-Quadras. El motiu era cridar a favor "d'Espanya, la democràcia i la Constitució" i, a banda de Vidal-Quadras, també secundaven la marxa l'actual diputada del PP Cayetana Álvarez de Toledo, com a membre de l'entitat Lliures i Iguals; l'exlíder d'UPyD, Rosa Díez, i també l'exministre popular Jaime Mayor Oreja.

Imatge d'una de les pancartes en contra del president espanyol, Pedro Sánchez, en la manifestació d'aquest dissabte a Madrid.

La incomoditat del PP

Durant tota la setmana, el PP ha mostrat incomoditat amb aquesta manifestació, tot i que ha assegurat que el partit hi donava un suport "inequívoc". Per part de la direcció dels conservadors, només hi han assistit el vicesecretari d'organització, Miguel Tellado, i el de coordinació autonòmica i local, Pedro Rollán. També hi eren l'eurodiputada popular Dolors Montserrat; el candidat a l'alcaldia de Barcelona, Daniel Sirera, i l'actual regidor al consistori de la capital catalana Josep Bou. No hi han participat ni la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, ni l'alcalde de la capital espanyola, José Luis Martínez-Almeida. En canvi, de Ciutadans sí que hi era la vicealcaldessa madrilenya, Begoña Villacís.

El manifest promogut pels organitzadors planta cara a la reforma del Codi Penal per derogar el delicte de sedició, però també acusa el govern espanyol de promoure un "pla de mutació constitucional" d'amagat de la ciutadania i que està "acordat amb els representants del populisme totalitari, els nacionalismes secessionistes i els hereus del discurs del terror d'ETA". Els manifestants han defensat aquestes paraules al crit d'"assassins". "Es pretén canviar la Constitució mitjançant la seva tergiversació i la seva interpretació ideològica", ha continuat el manifest, que han llegit la presidenta de S'ha Acabat, Júlia Calvet, i l'activista Nacho Trillo. Per tot plegat, han acabat pronosticant una "democràcia defectuosa" i una Espanya "desprestigiada, decadent i minvada".

Els organitzadors de la manifestació havien demanat manifestar-se a la plaça de Colón, però la Delegació del govern espanyol els hi va prohibir perquè ho va demanar abans una altra entitat. Davant aquesta negativa, van sol·licitar fer-ho a la plaça de Cibeles, no sense acusar el govern espanyol de boicot. Les crítiques contra l'executiu de coalició han arribat a les orelles de Sánchez, que des de Valladolid els ha contestat que avui dia "la Constitució es compleix a tot Espanya".

stats