En directe
Eleccions 28-M
30/05/2023

Després del 28-M

Segueix l'actualitat de la primera jornada després de les eleccions autonòmiques, municipals i insulars a les Balears

30 May 2023
Possibles acords amb l'extrema dreta

Feijóo descarrega en els 'barons' els pactes PP-Vox

Mireia Esteve
30 May 2023
Partits

Ciutadans decideix hibernar i renuncia a presentar-se al 23-J

David Miró

Ferraz trasllada al PSIB la necessitat d'un candidat que mobilitzi per a les generals

L'ordre de la direcció estatal de PSOE i l'equip de Pedro Sánchez a tots els territoris, incloses les Balears, és clara: per al 23 de juliol s'ha de cercar un candidat o candidata que mobilitzi, ja que la dreta i la ultradreta ho estan plenament, com ho han demostrat a les eleccions autonòmiques.

El PSIB cerca una "mobilització massiva", com va dir el portaveu de campanya Iago Negueruela, i Ferraz vol caps de llista que puguin aglutinar el vot progressista. Aprofitar la debilitat de l'espai a l'esquerra del PSOE per enfortir el mateix PSOE. Des d'aquest dilluns, tots els ulls estan posats en Francina Armengol. Amb una campanya electoral autonòmica molt presidencialista i centrada en la seva figura –com Ximo Puig en el País Valencià–, el PSIB va ser l'únic partit d'esquerres que va augmentar en el nombre de vots comparat amb el 2019.

Llegeix aquí la notícia completa

MÉS per Capdepera rebutja el candidat del PSOE i s'obre a un pacte amb el PP

"Un pacte entre el PP i MÉS sorprendria, però no anirem amb el PSOE si hi ha en Rafel Fernández", ha dit la portaveu de MÉS per Capdepera, Núria Garcia. Els ecosobiranistes, que han obtingut cinc regidors, obren la possibilitat de pactar amb els populars, que tenen també cinc edils, encara que reconeixen que "no seria allò natural".

El motiu? Rebutgen l'actual batle i candidat del PSOE, Rafel Fernández, que també ha aconseguit cinc regidors. "No ens han agradat les seves polítiques autoritàries i amb els resultats que ha tret [ha perdut tres edils], ja hauria d'haver dimitit", ha assegurat Garcia. A tall d'exemple, han criticat que el ple ha passat de reunir-se cada mes a fer-ho cada dos mesos.

Llegeix la notícia sencera fent clic aquí.

30 May 2023
Calendari de les eleccions a les Balears i a Espanya

Consulta les dates clau del calendari preelectoral i postelectoral

Lluís Apesteguia: "No permetrem que el neofalangisme entri a les institucions de govern"

El coordinador general de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, ha assegurat aquest dilluns, després de la reunió de la comissió executiva del partit, que estaran "a l'altura de les circumstàncies" i que no permetran que, "en la mesura de les possibilitats, el neofalangisme entri a les institucions de govern". En aquest sentit, el candidat al Govern per MÉS per Mallorca ha deixat anar que, "si hi hagués una voluntat de fer un cordó democràtic [a un pacte entre el PP i Vox], ho estudiaríem".

Ara bé, Apesteguia no s'ha banyat quant a una possible abstenció a l'hora d'investir presidenta del Govern la candidata més votada, Marga Prohens (PP). "No basta, els números no donen", ha dit en el cas que la seva formació s'abstingués. En tot cas, ha insistit que abans cal veure si existeix la possibilitat d'un govern entre Vox i el PP. "Ahir vaig sentir que el candidat de Vox va fer una oferta a la candidata del PP i encara no n'he sentit la resposta. No ens plantejam cap escenari, si hi ha un pacte PP-Vox, que ja hem vist, per exemple, a Llucmajor", ha lamentat Apesteguia en aquest sentit.

29 May 2023
Reaccions als resultats de les eleccions

El PSIB s'activa per a les generals i no s'abstindrà en la investidura de Prohens

Miquel Crespí
29 May 2023
Triomf del PP a Menorca

Experiència a l'administració i propers als ciutadans: així són els batles del PP a Menorca

Palma, capital de Vox

Palma ha estat la capital de província de tot l'Estat en què Vox ha obtingut el percentatge de vot més elevat, amb un 20,47% en total. Només supera aquesta xifra la ciutat autònoma de Ceuta, on la formació d'extrema dreta ha tret un 20,64% dels vots. Així, en el conjunt de capitals de província, per darrere de Palma se situa Múrcia, amb un 18,74% dels vots per a Vox; Guadalajara, amb un 15,78% dels sufragis, i Castelló de la Plana, amb un 15,39%.

Pel que fa a la comparativa entre capitals de comunitat autònoma, Palma també és –amb diferència– el municipi on l'extrema dreta ha tret el percentatge més elevat de paperetes. En aquesta escala, per darrere trobam també Múrcia i, en tercer lloc, València, amb un 12,36%.

En termes absoluts, Vox ha obtingut a Ciutat 32.586 vots, mentre que el 2019 en va tenir 19.290, xifra que va representar un 13,15% dels vots. D'aquesta manera, el partit d'extrema dreta passa de tenir quatre regidors a l'Ajuntament de Palma a tenir-ne sis, quatre dels quals són dones (Margarita Durán, Sandra Barceló, Sara Cerdó i Jerónima Mayans) i dos, homes (Fulgencio Coll i Ignacio Esteban). Tenint en compte el pes guanyador del Partit Popular a Cort –51.228 vots i un percentatge del 32,18%–, els seus 11 regidors amb els 6 de Vox assoleixen la majoria absoluta.

29 May 2023
Article d'opinió

Un túnel cap a temps pretèrits

Celestí Alomar
29 May 2023
Eleccions autonòmiques

El Pi deixa orfe el regionalisme al Parlament després de 40 anys

Jaume Perelló

Majoria de dones entre els regidors de l'Ajuntament de Palma

Els resultats electorals i la disposició de les llistes dels partits que aspiraven a governar Cort ha donat com a resultat una majoria de dones entre els regidors de l'Ajuntament de Palma. En total, seran 16 regidores i 13 regidors, a la inversa que els anteriors comicis, en què els homes eren la majoria –amb 16 càrrecs, enfront dels 13 de les dones.

Entre els partits amb majoria de dones, Vox se situa al capdavant, amb quatre dones (Margarita Durán, Sandra Barceló, Sara Cerdó i Jerónima Mayans) i dos homes (Fulgencio Coll i Ignacio Esteban), en total. Per darrere, s'hi situa MÉS, amb dues dones (Neus Truyol i Kika Coll) i un home (Miquel Àngel Contreras) i Unides Podem, amb una única regidora (Lucía Muñoz).

En el cas del PSOE, hi ha paritat, amb quatre dones (Rosario Sánchez, Angélica Pastor, Elena Navarro i Silvana González) i quatre homes (José Hila, Francisco Ducrós, Francesc Dalmau i Óscar Cereijo). Finalment, el PP és el partit amb menys dones, cinc (Lourdes Roca, Mercedes Celeste, Belén Soto, Guadalupe Ferrer i María Luisa Marqués) enfront dels sis homes regidors (Jaime Martínez, Javier Bonet, Óscar Fidalgo, Salvador Moll Llorenç Bauzá i Antonio Deudero).

Cs no descarta concórrer a les eleccions generals de juliol

El secretari general de Ciutadans, Adrián Vázquez, ha anunciat que l'Executiva 'taronja' ha convocat "d'urgència" per a demà el seu Comitè Nacional i no descarta concórrer a les eleccions generals de juliol.

Segons ha explicat Vázquez, el Comitè Nacional és "l'únic òrgan que té la potestat" per prendre una decisió sobre la concurrència a les eleccions. L'Executiva havia convocat aquest comitè per a dilluns que ve, però han decidit avançar la reunió arran dels esdeveniments.

La CUP - Crida per Palma: "Valoram molt negativament un resultat que no esperàvem"

La CUP - Crida per Palma ha reaccionat amb "responsabilitat i reflexió" als resultats del 28-M, que li han fet perdre gairebé la meitat dels vots que van tenir en les eleccions anteriors, del 2019. "Valoram molt negativament un resultat que no esperàvem", han lamentat a través de Twitter. Mentre que fa quatre anys van obtenir un 0,99% dels vots, ahir en van treure un 0,56%. En termes absoluts, 901. "Ara és el moment de treballar per generar noves condicions, arrelar i bastir una murada popular antifeixista", defensen.

MÉS i El Pi coincideixen: les eleccions anticipades "no són una bona notícia"

El coordinador de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, valora negativament que el president de l'Estat, Pedro Sánchez, hagi convocat aquest dilluns eleccions anticipades: "No és una bona notícia, però hi concorrerem". Quant a possibles candidatures unitàries amb altres partits, no descarta fer front comú amb El Pi, tot i que assegura: "Ja n'hi va haver un entre el PSM i UM i no va tenir bon resultat".

Apesteguia ha assegurat que la candidatura serà amb el projecte d'ARA-Més, que agrupa Més per Mallorca, Més per Menorca, Ara Eivissa i persones independents. "S'ha d'analitzar la millor forma, mai no m'he tancat a res, però allò important no és com et presentes, sinó que sigui l'eina més adient", ha dit.

Podeu llegir la notícia completa fent clic aquí.

29 May 2023
Primera conseqüència dels resultats de les electorals

Sánchez avança el seu plebiscit amb eleccions el 23 de juliol

Ot Serra

El PP sobre el resultats electorals: "Encara no hem parlat amb Vox"

"Ahir ho celebràvem i avui ens hem despertat amb el pes de la responsabilitat", ha dit la secretaria general del Partit Popular de les Balears, Sandra Fernández, sobre el resultat electoral, després que hagin obtingut la majoria dels vots al Parlament, als quatre consells insulars i a una trentena de municipis.

Quant al possible pacte amb Vox al Parlament, Fernández ha assegurat que "encara no hem parlat amb ells, ni tampoc no sé si han felicitat la nostra candidata". Abans d'anunciar negociacions, "toca parlar amb els nostres afiliats i dirigents a través dels òrgans interns del partit", ha afegit.

Pel que fa a l'Ajuntament de Palma, "Jaime Martínez serà un magnífic candidat", ha dit, sense mencionar la possibilitat que aquest lloc l'ocupi Vox, a qui necessiten per governar, tant en aquesta administració com al Govern: "Amb les institucions no es mercadeja i només arribarem a acords programàtics". A més, ha assegurat que el partit té una "alegria enorme", ja que "a totes les administracions ha assolit la majoria suficient per aplicar el programa".

El Parlament balear es constituirà en un termini màxim de 30 dies

Una vegada fetes les eleccions al Parlament de les Illes Balears, l'Estatut d'Autonomia marca 30 dies com a màxim per constituir la cambra. Posteriorment, la Presidència de la Cambra obrirà un torn de consultes amb els grups parlamentaris per tal de proposar un candidat o candidata a la Presidència del Govern de les Illes Balears en un termini màxim de 15 dies.

A la sessió d'investidura, si la persona candidata proposada obté el vot afirmatiu de la majoria absoluta dels membres de la cambra, s'entendrà atorgada la confiança i serà el nou president del Govern. Si no l'obté a la primera votació, se'n farà una altra, passades 48 hores, i la confiança s'entendrà atorgada si s'obté majoria simple.

Si la cambra no atorga la confiança a aquestes votacions, se'n tramitaran propostes successives en la manera prevista anteriorment. Cal recordar que si transcorregut el termini de seixanta dies, a partir de la primera votació d'investidura, cap candidat o candidata no ha obtingut la confiança del Parlament, aquest quedarà automàticament dissolt i es procedirà a la convocatòria de noves eleccions.

Vox té "ordres de la direcció nacional" de "no fer declaracions a les Balears"

Després de convertir-se en una peça clau per governar a les principals institucions de les Balears en la nit electoral d'ahir, Vox no té previst atendre els mitjans aquest dilluns. Segons han informat fonts internes del partit, tenen "ordre de la direcció nacional del partit de no fer declaracions a cap de les institucions de les Balears". Això es mantindrà així "fins que Madrid doni noves directrius".

Tota l'actualitat de l'endemà de les eleccions del 28-M a les Balears

Les Balears fan un tomb a la dreta i l'extrema dreta. L'esquerra es desfà amb la derrota d'Unides Podem. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, convoca eleccions.

Després de les eleccions autonòmiques, insulars i municipals, continua l'actualitat. Oferim tota la informació en directe de la primera jornada després del 28-M.