Política 29/05/2023

El PSIB s'activa per a les generals i no s'abstindrà en la investidura de Prohens

Per la seva banda, el coordinador general de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, ha assegurat que no permetran que, "en la mesura de les possibilitats, el neofalangisme entri a les institucions de govern"

3 min
El portaveu de campanya del PSIB, Iago Negueruela

PalmaEl PSIB ja ha passat pàgina dels resultats de les eleccions autonòmiques d'aquest diumenge i únicament té en el punt de mira les generals del pròxim 23 de juliol, anunciades pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest mateix dilluns després de veure l'onada de dreta i extrema dreta que ha arrasat l'Estat, amb les Balears com un dels casos més clars. El nou portaveu de campanya, Iago Negueruela, ja ha anunciat que els socialistes no fan comptes abstenir-se en la sessió d'investidura de Marga Prohens que eviti els pactes amb Vox, tot i que la líder del PP, amb l'escó de Formentera, suma més diputats que tota l'esquerra junta.

El PSIB entra en campanya i crida a una mobilització massiva, ja que "la dreta i la ultradreta van juntes en una aposta clara pel retrocés més gran de la democràcia", i a més aquest bloc "ja està plenament mobilitzat". Avui, poques hores després de perdre la presidència del Govern, Francina Armengol ha donat l'ordre a la reunió de la comissió executiva de convocar el comitè electoral per al 23-J, amb un clar perfil polític. Negueruela en serà el portaveu; Cosme Bonet, el coordinador general i Marc Pons s'encarregarà de l'estratègia, entre altres càrrecs.

El portaveu de campanya no ha volgut cercar-ne culpables, però ha destacat que el PSIB és "l'únic partit" de l'esquerra que creix en nombre de vots respecte del 2019. Qui no va aconseguir retenir els votants va ser Unides Podem, que de sis escons va quedar només amb un. "El PSIB ja està amb la maquinària en marxa per tornar a guanyar les eleccions", ha subratllat Negueruela. Fins i tot, ha alertat que "ens hi jugam molt si la dreta i la ultradreta entren al govern espanyol: la mateixa configuració de l'Estat".

Una oposició al Parlament per "no retrocedir en drets"

Encara no s'ha parlat de qui encapçalarà la llista al Congrés i al Senat, i Negueruela no ha volgut especular amb possibles noms. Sobre la possibilitat que Armengol sigui la cap de llista en alguna de les dues cambres, el portaveu socialista s'ha limitat a dir que "ja en va fer declaracions ahir i no ha canviat d'opinió", quan va comentar que li "agrada estar al costat d'aquest poble que tant estim". Aquesta frase pot tenir una doble lectura: representar "aquest poble" al Parlament, però també al Congrés o al Senat. Així, en els pròxims dies es coneixerà la proposta de l'executiva socialista balear, que passarà després al Consell Polític i, posteriorment, als òrgans federals del partit a Madrid.

En clau balear, el PSIB és conscient que ha de liderar l'oposició al Parlament per "no retrocedir més de 40 anys amb la dreta i la ultradreta", i perquè "no es toqui cap dels drets que hem guanyat". Així i tot, ara per ara només es pensa a "guanyar les generals" i Negueruela ha criticat el marc de la dreta en aquestes autonòmiques, que han establert "un plebiscit" a Sánchez. "Entram en processos de deshumanitzar persones que es presenten amb voluntat d'exercici públic", ha retret.

Neus Truyol, Lluís Apesteguia i Jaume Alzamora, aquest dilluns després de la reunió de la comissió executiva del partit.

MÉS no es banya però diu que no permetrà "que el neofalangisme entri a les institucions"

Per la seva banda, el coordinador general de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, ha assegurat aquest dilluns, després de la reunió de la comissió executiva del partit, que estaran "a l'altura de les circumstàncies" i que no permetran que, "en la mesura de les possibilitats, el neofalangisme entri a les institucions de govern". En aquest sentit, el candidat al Govern per MÉS per Mallorca ha deixat anar que, "si hi hagués una voluntat de fer un cordó democràtic [a un pacte entre el PP i Vox], ho estudiaríem".

Ara bé, Apesteguia no s'ha banyat quant a una possible abstenció a l'hora d'investir presidenta del Govern la candidata més votada, Marga Prohens (PP). "No basta, els números no donen", ha dit en el cas que la seva formació s'abstingués. En tot cas, ha insistit que abans cal veure si existeix la possibilitat d'un govern entre Vox i el PP. "Ahir vaig sentir que el candidat de Vox va fer una oferta a la candidata del PP i encara no n'he sentit la resposta. No ens plantejam cap escenari, si hi ha un pacte PP-Vox, que ja hem vist, per exemple, a Llucmajor", ha lamentat Apesteguia en aquest sentit.

stats