Política 30/05/2023

Consulta les dates clau del calendari preelectoral i postelectoral

En els pròxims dos mesos hi ha diversos dies marcats en vermell que marcaran el futur polític dels anys vinents

ARA Balears
1 min
Una urna electoral

PalmaDesprés de les eleccions autonòmiques, municipals i dels consells insulars i la convocatòria anticipada de les eleccions generals us oferim el calendari detallat dels pròxims mesos en clau balear i estatal. Les dates més importants per formar governs i de la pròxima campanya electoral.

Les dates clau dels pròxims mesos
  • 30 de maig

    A partir d'aquest dimarts tots els ciutadans de l'Estat que vulguin sol·licitar el vot per correu per a les eleccions generals del 23 de juliol ja ho poden fer. De fet, aquest dimarts el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat el reial decret de dissolució de les Corts i de convocatòria d'eleccions generals per al pròxim 23 de juliol. La convocatòria d'aquests nous comicis suposa, per tant, que els ciutadans ja poden demanar el vot per correu. Una possibilitat que en aquesta ocasió s'espera que sigui molt sol·licitada, ja que les votacions es faran en ple mes de juliol.

  • 17 de juny

    Els ajuntaments de les Illes Balears es constituiran dia 17 de juny. A diferència del que passa amb altres institucions de caràcter insular o autonòmic, que tenen capacitat de triar el calendari de les sessions constitutives, els ajuntaments tenen data fixada per llei, i en aquests comicis serà dia 17 de juny.

  • 19 de juny

    El 19 de juny es donarà el tret de sortida a la campanya electoral del 23 de juliol per a les eleccions generals. Aquest dia és el marcat per presentar les candidatures dels partits de l'Estat a les eleccions i, per tant, els partits també faran públics qui seran els seus candidats principals i la seva proposta per governar l'Estat en cas de victòria.

  • 27 de juny

    El Parlament balear es constituirà en un termini màxim de 30 dies i, per tant, dia 27 de juliol és la data límit que tenen els partits per constituir-lo.

  • 4 de juliol

    Un cop constituït el Parlament, la Presidència de la Cambra obrirà un torn de consultes amb els grups parlamentaris per tal de proposar un candidat o candidata a la Presidència del Govern de les Illes Balears en un termini màxim de 15 dies. A la sessió d'investidura, si la persona candidata proposada obté el vot afirmatiu de la majoria absoluta dels membres de la cambra, s'entendrà atorgada la confiança i serà el nou president del Govern. Si no l'obté a la primera votació, se'n farà una altra, passades 48 hores, i la confiança s'entendrà atorgada si s'obté majoria simple.Si la cambra no atorga la confiança a aquestes votacions, se'n tramitaran propostes successives en la manera prevista anteriorment. Si transcorregut el termini de seixanta dies, a partir de la primera votació d'investidura, cap candidat o candidata no ha obtingut la confiança del Parlament, aquest quedarà automàticament dissolt i es procedirà a la convocatòria de noves eleccions.


  • 7 de juliol

    L'inici de la campanya electoral de les eleccions anticipades que Pedro Sánchez va convocar aquest dilluns serà el 7 de juliol. 19 dies després que els partits facin públiques les seves candidatures (19 de juny), começaran els actes de campanya i la campanya electoral com a tal que s'allargarà fins el 21 de juliol quan els partits faran els seus actes de tancament de campanya.

  • 8 de juliol

    Els consells insulars de les Illes Balears tenen marcada com a data límit per constituir-se el pròxim 8 de juliol. Igual que en el cas dels ajuntaments, en el cas que cap partit o pacte aconsegueixi la majoria absoluta serà la llista més votada qui governarà.

stats