L'efecte Yolanda Díaz impulsa Unides Podem a costa del PSOE, segons el CIS

El PP cau gairebé dos punts en benefici de Vox en plena pugna entre Casado i Ayuso

3 min
Baròmetre del CIS del novembre del 2021

MadridEl PSOE, en contra del que afirmen les enquestes publicades per la premsa conservadora, continua liderant la intenció de vot, segons el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), però l'efecte Yolanda Díaz impulsa Unides Podem a costa dels socialistes. Així, la coalició lila és la que més creix, gairebé dos punts respecte de l'últim baròmetre, de fa un mes: passa d'un 11,8% d'estimació de vot a un 13,6%. De fet, Unides Podem superaria el percentatge que va obtenir en les últimes eleccions generals del 10-N (12,9%). Segons el baròmetre del CIS, tant el PSOE com el PP baixen, i la distància entre l'un i l'altre s'amplia a 7 punts. Els socialistes passen d'un 28,5% a un 27,6% d'estimació de vot, però la caiguda és més accentuada en el cas dels populars, que passen d'un 22,1% a un 20,9%. Un descens que arriba després de setmanes de pugna mediàtica entre el líder del PP, Pablo Casado, i la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, i que impulsa Vox, que creix fins a un 14,3%. Cs, en canvi, continua caient a les enquestes i se situa ara en un 5,7%, tres dècimes menys que fa un mes.

L'enquesta s'ha fet després de l'acord entre el govern espanyol i el PP per renovar el Tribunal Constitucional, el defensor del poble i el Tribunal de Comptes, però deixant al marge el Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Un pacte que passa factura, segons aquest últim baròmetre del CIS, tant al PSOE com al PP. Va coincidir també just els dies que va esclatar la pugna entre els dos socis del govern espanyol per la reforma laboral, que va enfrontar la vicepresidenta primera i ministra d'Economia, Nadia Calviño, i la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz. El CIS, però, no ha passat factura a l'actual líder de l'espai lila, sinó que ha aconseguit que la coalició continuï la seva tendència a l'alça en les enquestes iniciada des de l'estiu.

Pel que fa als partits catalans, ERC pateix una davallada de gairebé un punt respecte a les eleccions i obté un 2,6% en estimació de vot (a l'octubre va registrar un 3,1%). Passa factura als republicans, doncs, la negociació de pressupostos amb el govern espanyol, perquè l'enquesta coincideix amb el debat a la totalitat dels comptes. ERC va decidir no presentar esmena a la totalitat finalment després d'acordar amb el PSOE la protecció del català a les plataformes digitals a la nova llei de l'audiovisual. Junts, per la seva banda, es manté a l'1,5%, només una dècima per sota del baròmetre de l'octubre, mentre que la CUP puja fins a l'1% d'estimació de vot, una dècima més que fa un mes.

Valoració dels líders polítics

Yolanda Díaz continua sent la política més ben valorada segons el CIS. No arriba a aprovar, però obté la nota més alta respecte a la resta de líders espanyols, un 4,7, una mica per sota del 4,8 que va obtenir el mes passat en la mateixa enquesta. El president espanyol, Pedro Sánchez, manté el 4,4 i és el segon polític més ben valorat. Íñigo Errejón, líder de Més País, continua sent el tercer dirigent estatal més ben valorat, amb un 4,1 (una dècima menys que fa un mes), seguit de la presidenta de Cs, Inés Arrimadas, que baixa a un 3,6. Pablo Casado obté un 3,4 (un 0,1 menys que fa un mes) i el líder de Vox, Santiago Abascal, manté el 2,8.

Pedro Sánchez continua sent el preferit pels enquestats perquè sigui president del govern espanyol, amb un 21% de suports, però el segueix de prop la nova líder de l'espai d'Unides Podem, Yolanda Díaz, amb un 15%, fins i tot per davant de Pablo Casado (un 10%). Tant Sánchez com Díaz augmenten aquest percentatge respecte a l'octubre, mentre que Casado baixa. De fet, Díaz consolida el seu forat entre l'electorat del PSOE perquè un 18% dels enquestats que diuen haver votat els socialistes en les últimes eleccions ara es decantarien per ella (fa un mes eren un 16%). A la banda de la dreta hi ha un 10% de votants del PP que si es convoquessin ara unes eleccions votarien Santiago Abascal, un percentatge que es consolida respecte de fa un mes.

stats