Tribunals
Política 19/10/2022

L'Audiència Nacional arxiva l'única peça del cas Villarejo connectada a l'operació Catalunya

García Castellón no veu indicis que l'excomissari estigués al darrere de l'escorcoll a Método 3 el 2013

3 min
L'excomissari José Manuel Villarejo, a l'Audiència Nacional

MadridEl jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón ha descartat investigar l'única punta que connectava el cas Villarejo amb l'operació Catalunya. Es tracta de la peça número 27 de la macrocausa Tàndem, en la qual s'havia de determinar una possible revelació de secrets d'empresa quan l'agència de detectius Método 3 va ser escorcollada a Barcelona i Madrid el 2013. Tanmateix, el magistrat l'arxiva per dos motius principals: d'una banda, perquè podria superposar-se amb el cas Land, pendent de sentència i en el qual ja s'indaga la sostracció de documents a l'empresa, amb l'exdirector de l'agència, Francisco Marco, com a acusació particular. De l'altra, perquè "no s'ha constatat l'existència de cap encàrrec, pressupost, servei o projecte d'execució" amb l'excomissari José Manuel Villarejo. Per la qual cosa "es perceben notables diferències entre aquesta peça i la resta", anota García Castellón en la seva interlocutòria per argumentar l'arxivament.

Quina és, però, la vinculació amb l'operació Catalunya? La peça 27 es va obrir arran d'una denúncia de Marco, en què també al·legava que l'escorcoll i la seva detenció del 2013 van ser il·legals. Va estar motivada per la causa judicial que hi havia oberta en un jutjat de Barcelona sobre la licitud o no de la gravació de La Camarga entre l'exlíder del PP a Catalunya Alícia Sánchez-Camacho i Victoria Álvarez, excompanya de Jordi Pujol Ferrusola. El procés judicial l'havia iniciat el partit polític contra Método 3, per bé que després Marco va assegurar que la gravació era consentida i sol·licitada per Camacho i va acusar el PP de denúncia falsa. De fet, el detectiu va demanar que s'imputés Camacho en aquesta peça separada de Tàndem, però ni la Fiscalia ni el jutge n'han estat partidaris.

"No s'ha d'analitzar en aquesta seu la licitud o il·licitud d'un escorcoll policial, ni si ha existit una mena de detenció il·legal en aquesta diligència, atès que aquests fets quedarien extramurs de la competència atribuïda a l'Audiència Nacional. En aquest sentit, existeix una notable desconnexió entre els fets narrats en la denúncia, els relatats en les diferents declaracions practicades i els que van motivar l'obertura d'aquesta peça", resol García Castellón. El magistrat deixa clar que no s'ha localitzat informació de Método 3 que s'hagi utilitzat per a cap altra peça de Tàndem, més enllà de l'esmentada Land, per la qual Villarejo ja ha estat jutjat.

Peribáñez, còmplice o perjudicat?

A més, García Castellón ressalta que ja hi ha hagut investigacions sobre la gravació de La Camarga –la que va originar el PP contra Método 3– i sobre la possible captació d'informació de l'empresa –la querella que Marco va presentar contra l'exdetectiu de l'agència Julián Peribáñez–. "Ens trobaríem de nou davant la proscripció de la duplicitat sobre uns mateixos fets", diu el jutge. Precisament, la setmana passada Peribáñez va comparèixer davant el jutge en la que va ser l'última diligència de la instrucció. Ho va fer com a perjudicat, atès que ell també va ser detingut el 2013, tot i que Marco el vincula amb el clan de Villarejo. En la seva declaració va negar sentir-se perjudicat per la detenció i va admetre que va col·laborar amb la unitat d'assumptes interns de la Policia Nacional –la que es va encarregar dels escorcolls–, però va rebutjar tenir cap relació amb l'excomissari. De fet, va assegurar que desconeixia per què el seu nom apareix a les agendes de Villarejo.

En la compareixença, Peribáñez va anunciar que demanaria que es deduís testimoni contra Marco per denúncia falsa, segons fonts jurídiques consultades per Europa Press, mentre que l'exdirector de Método 3 assegura que recorrerà l'arxivament provisional decretat per García Castellón davant la sala d'apel·lacions de l'Audiència Nacional.

stats