Tribunals
Política 19/12/2022

L'Audiència Nacional arxiva la causa dels 'papers de Bárcenas'

No veu acreditat que el PP adjudiqués obra pública a empresaris a canvi de donacions al partit

2 min
Luis Bárcenas, en una imatge d'arxiu.

MadridEls anomenats papers de Bárcenas van revelar l’existència d’una caixa B al PP que va servir per pagar, per exemple, les obres de la seu del partit del carrer Génova de Madrid. L’extresorer popular Luis Bárcenas i el mateix PP van ser condemnats per aquests fets. Arran de la publicació dels documents de l’excomptable del PP, la justícia també va començar a investigar si el partit va adjudicar contractes d’obra pública a empresaris afins a canvi de donacions. El jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz, però, ha acabat arxivant aquest dilluns aquesta última causa al no veure-ho acreditat.

La Fiscalia Anticorrupció ja havia sol·licitat el sobreseïment d'aquesta peça derivada de la Gürtel, de resultes d'un informe pericial de la Intervenció General de l'Estat (IGAE) del 4 de novembre en què es diu que no troba "incompliments de la normativa aplicable" als expedients analitzats. "Impossibilita establir una relació entre els pagaments o donacions i els contractes adjudicats", deia aquest escrit de l'IGAE.

Aquesta investigació es va obrir l'any 2013 arran de la publicació dels papers de Bárcenas, que revelaven una caixa B al partit. L'any 2015 es va arxivar i el febrer del 2017 es va reobrir amb motiu de les declaracions en aquest sentit de l'empresari Alfonso García Pozuelo i el líder de la Gürtel Francisco Correa durant el judici de la primera època de la trama. Es van obrir diligències per determinar si les anotacions de l'extresorer del PP Luis Bárcenas, "per molt rudimentari que fossin", constituïen el "suport documental comptable de transaccions reals que reflecteixin les contraprestacions en metàl·lic obtingudes pel PP i determinades persones a canvi d'intercedir o pressionar per aconseguir adjudicacions d'obres públiques".

En la fase d'instrucció s'ha interrogat investigats i testimonis, i s'ha estudiat material d'altres causes judicials i informació de societats i empreses públiques, però el factor determinant ha sigut l'informe de l'IGAE, segons recull Pedraz en la seva interlocutòria. "S'analitza la forma de contractació, les possibles incidències en els diversos expedients, però en cap d'ells es conclou cap arbitrarietat o irregularitat. I no aporten cap element que permeti connectar aquests contractes amb les preteses donacions dels denominats papers de Bárcenas", diu el jutge, i afegeix: "No existeix una anotació, un correu electrònic, un document, una conversa gravada, una declaració testifical que aporti cap dada incriminatòria, com tampoc dels múltiples informes de la UDEF, els interventors de la Fiscalia i l'IGAE".

stats