5 anys de l'1-O
Política 01/10/2022

El qui és qui de l'1-O

Repassem el paper que van tenir els principals protagonistes d’aquell dia i la seva situació actual

Secció de Política de l'ARA
7 min
Arribada d urnes protegides de diferents col legis electorals a Institut Zafra, El Clot, Barcelona

BarcelonaOn eren els líders del Procés el dia del referèndum? Com el van viure els responsables polítics i policials que s’hi oposaven?

La vivència i trajectòria de 21 personatges clau serveix per reconstruir aquella jornada, marcada per la mobilització i la violència policial i amb unes conseqüències polítiques i personals sense precedents.

També abordem una última pregunta: què se n’ha fet dels protagonistes de l’1-O cinc anys després?

Govern 1-O
Un dels episodis més icònics d’aquella jornada el va protagionitzar el llavors president, Carles Puigdemont, canviant de cotxe dins d’un túnel per despistar a la policia espanyola i poder votar a Cornellà del Terri. Va ser la prova més palpable de l’èxit del cens universal. Es va passar la jornada tancat al Palau de la Generalitat com a màxim responsable del referèndum i va ser l’encarregat de defensar que Catalunya s’havia guanyat el “dret de ser un estat  independent amb forma de república” després de la victòria del sí.
El líder d’ERC també va veure com no podia votar al lloc que tenia assignat perquè algú l’havia sabotejat posant silicona a la porta. Finalment ho va fer en un altre punt de votació sense haver de moure’s de Sant Vicenç dels Horts. D’allà va anar cap a la Generalitat on va tenir una jornada frenètica de trucades i reunions, entre elles amb els líders sindicals Camil Ros i Javier Pacheco i l’arquebisbe Joan Josep Omella. Al final del dia va ser al costat de Puigdemont en la seva conferència de premsa. Després seria sentenciat a 13 anys de presó.
Jordi Turull, llavors portaveu del Govern i conseller de Presidència, va ser l’encarregat d’anunciar el resultat del referèndum després d’una jornada de violència policial: el sí es va imposar amb el 90% dels vots. L’1-O va ser el motiu pel qual Turull va entrar al Govern només tres mesos abans de la votació, i juntament amb Josep Rull va ser clau perquè el president Puigdemont acabés descartant la convocatòria d’eleccions i s’optés per la DUI. Es va passar gairebé quatre anys a la presó i ara lidera Junts.
Només va ser conseller durant tres mesos, però va haver d’entomar els atemptats del 17-A i també l’1-O. Aquell dia va protagonitzar una trucada molt tensa amb el delegat del govern espanyol, Enric Millo, i li va exigir que frenés l’operatiu policial a l’Escola Industrial (Barcelona), on hi havia gent gran i nens petits. “Ja està fet”, li va dir Millo. Després de sortir de la presó fa d’advocat a Mediapro.
Va ser un dels rostres que van comparèixer davant la ciutadania durant la jornada. En una de les intervencions va reclamar a Europa que es mogués davant unes càrregues “de caràcter criminal”. També va demanar que hi haguessis sancions europees contra Espanya. Mai arribarien. L’actual dirigent d’ERC va ser condemnat a 12 anys de presó.