Frau fiscal

Un jutjat de Madrid imputa la parella d'Ayuso per frau fiscal i falsedat documental

El PSOE redobla la pressió sobre Feijóo perquè forci la dimissió de la presidenta madrilenya

ARA
3 min
La presidenta de la Comunitat de Madrid i dirigent del PP, Isabel Díaz Ayuso, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaEl cas que afecta la parella d'Isabel Díaz Ayuso fa un pas més. En plena escalada de la pressió sobre la presidenta madrilenya perquè assumeixi responsabilitats, amb protestes al carrer incloses, un jutjat de Madrid ha admès la denúncia de la Fiscalia contra Alberto González Amador i l'ha citat a declarar com a investigat, amb quatre persones més, per dos presumptes delictes de frau a Hisenda i un de falsedat documental. La titular del jutjat d'instrucció número 19 de Madrid ha pres la decisió en una interlocutòria en què apunta que els fets denunciats pel ministeri públic "fan presumir la possible existència d'indicis" de dos delictes contra la hisenda pública per l'impost de societats dels anys 2020 (155.000 euros) i 2021 (195.951,41 euros), i un altre per presentar factures que no es corresponen als serveis realment prestats.

Les crides tant del PSOE com del govern espanyol perquè Ayuso plegui s'han tornat a fer sentir amb força. D'entrada, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat que la presidenta madrilenya ja no té "excuses" per no dimitir ni Alberto Núñez Feijóo per exigir-li que ho faci. "Qui vol enfangar la política és perquè està de fang fins dalt", ha afirmat en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Europeu. Sánchez ha acusat els populars de fer una oposició "destructiva" i "tòxica" amb "insults i mentides".

"Ens va mentir a tots. Va acusar Hisenda i la Fiscalia. Avui, una jutgessa ha imputat la seva parella per dos delictes fiscals", s'hi ha afegit a través de X la portaveu de la Moncloa, Pilar Alegría. Els socialistes, que han trobat en aquest escàndol un nou focus per desviar l'atenció del cas Koldo, qualifiquen d'"insostenible" la situació que esquitxa la presidenta de la Comunitat de Madrid, tant pel cas en si com per la gestió posterior, amb amenaces a mitjans i difusió de fake news inclosa per part del seu cap de gabinet, el polèmic Miguel Ángel Rodríguez. I nombrosos dirigents del partit –des de Santos Cerdán fins a Patxi López, Esther Peña i Idoia Mendía– han tornat a sortir en tromba per demanar al líder dels populars, Alberto Núñez Feijóo, que mogui fitxa: "Ja no té excusa: ha d'exigir la dimissió d'Ayuso. El seu silenci és còmplice", ho ha resumit Alegría.

Les presumptes irregularitats ara ja investigades formalment s'haurien comès a través de l'empresa Maxwell Cremona Ingeniería y Procesos Sociedad para el Fomento del Medioambiente, de la qual González era l'únic administrador i que, segons la denúncia de la Fiscalia, va dur a terme activitats fraudulentes "amb la finalitat de reduir la tributació". Tot plegat, davant els beneficis extraordinaris que la parella d'Ayuso va obtenir com a mediador de contractes de material sanitari durant la pandèmia. El mateix González, de fet, va admetre aquestes pràctiques presumptament delictives en un escrit que va dirigir a la Fiscalia per provar d'assolir un acord que impedís que el cas arribés als jutjats. La jutgessa, de moment, considera "procedent acordar la incoació de diligències prèvies per determinar la naturalesa i les circumstàncies del fet, així com les persones que hi hagin participat".

Després que dimecres centenars de persones demanessin a Ayuso que plegui en una manifestació davant la seu del PP al carrer Génova de Madrid, la dirigent popular va tornar a denunciar aquest dijous un "escarni vergonyós" de l'esquerra i es va defensar de les crítiques pel fet que visqui al pis d'un milió d'euros de la seva parella, ara en el punt de mira per si es va pagar amb diners d'un frau fiscal. Fins i tot va arribar a suggerir que li sufraguin una residència oficial com a presidenta de la Comunitat de Madrid. "A Sánchez li preocupa on dormo perquè li trec el son", va sentenciar, deixant clara la negativa a dimitir. Res fa pensar, per la seva bel·ligerància, que ho faci ara després de la imputació, i per això el PSOE apunta més amunt: "Aquest pas endavant de la causa posa el focus en el senyor Núñez Feijóo [...] Permetrà que la senyora Ayuso continuï al capdavant de la Comunitat de Madrid i del partit a la regió?", ha preguntat el ministre Óscar Puente en declaracions als mitjans.

stats