Corrupció
Política 02/06/2021

Rato serà jutjat ara per defraudar 8,5 milions d'euros del seu patrimoni

La Fiscalia demana 70 anys de presó per a l'exvicepresident i el jutge li imposa una fiança de 65 milions d'euros

2 min
L’expresident de Bankia Rodrigo Rato.

MadridMenys de quatre mesos després de sortir de la presó on complia condemna pel cas de les targetes black, l'exvicepresident i exministre d'Economia del govern del PP Rodrigo Rato haurà de tornar a seure al banc dels acusats, aquesta vegada per l'origen presumptament il·lícit i la gestió del seu patrimoni personal. El jutge d'instrucció número 31 de Madrid ha acordat aquest dimecres l'obertura del judici oral contra Rato per delictes de frau fiscal, blanqueig de capitals i corrupció en els negocis després de mesos d'investigació.

El jutge li imposa una fiança de més de 65 milions d'euros i adverteix que, si no aporta aquesta quantitat, "se li embargaran béns suficients per assegurar-la". En la seva interlocutòria, el magistrat Antonio Serrano-Arnal conclou que no pertoca processar Rato per altres presumptes delictes que se li imputaven, els de falsedat continuada i insolvència punible. A més de Rato, el jutge també ha decidit processar quinze persones i dues societats, una d'elles el bufet de Domingo Plaza, advocat i soci de l'expresident de Bankia.

Segons la instrucció del cas, Rato ha mantingut des del 1999 un patrimoni amagat a través de diverses societats amb les quals hauria fet activitats d'inversió financera mitjançant comptes bancaris a les Bahames, Suïssa, Mònaco, Luxemburg i el Regne Unit, entre d'altres. S'han identificat increments no justificats en el seu patrimoni entre els anys 2005 i 2015 per un import total de 15,6 milions d'euros, a més de rendiments de capital immobiliari fora d'Espanya que tampoc van ser declarats a Hisenda. Les quotes defraudades superarien els 8,5 milions d'euros, segons la investigació judicial.

Condemnat per les targetes 'black' i absolt per la sortida a borsa de Bankia

Des del 2004 fins al 2007 Rato va ocupar la presidència del Fons Monetari Internacional (FMI) i des de finals del 2010 fins al maig del 2012 va ser president de Bankia. Els suposats delictes s'haurien comès durant aquestes dues etapes professionals. Per la seva etapa al capdavant de l'entitat bancària, Rato va ser condemnat a quatre anys i mig de presó per apropiació indeguda pel cas de les targetes black. Va ingressar a la presó madrilenya de Soto del Real l'octubre del 2018 i en va sortir en llibertat condicional el febrer d'aquest any. En un altre dels seus fronts judicials, la sortida a borsa de Bankia, el polític i banquer va ser absolt.

Ara la Fiscalia Anticorrupció demana 70 anys de presó per a Rato per defraudar més de 8,5 milions d'euros. El ministeri públic acusa l'exministre de José María Aznar d'onze delictes contra la Hisenda Pública, i demana penes d'entre quatre i sis anys de presó per cadascun; un de blanqueig de capitals, pel qual reclama sis anys; de corrupció en els negocis, pels qual sol·licita quatre anys; un altre d'insolvència punible, pel qual demana quatre anys; i un delicte de falsedat documental, amb tres anys. Finalment, però, la pena que demani la Fiscalia podria ser lleugerament inferior atès que Rato no serà processat pels dos últims delictes.

stats