La judicialització del Procés
Política 10/01/2023

Els jutges Barrientos i Ramos demanen inhibir-se del judici contra Meritxell Serret

Admeten que si hi participen podria declar-se nul com el procediment contra la mesa del 2017

2 min
Jesús María Barrientos, president del TSJC, al Parlament.

BarcelonaMoviment important en la causa judicial que afecta la consellera d'Exteriors, Meritxell Serret, pel seu paper en l'1-O quan era consellera d'Agricultura del Govern Puigdemont. Dos dels magistrats del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que l'havien de jutjar, Jesús Maria Barrientos –que n'és el president– i Carlos Ramos, han demanat abstenir-se en el judici per desobediència la consellera. En el seu escrit, al qual ha tingut accés l'ARA, admeten que un dels motius és que temen que si hi participen pugui ser declarat nul.

Per entendre la petició dels dos magistrats cal remuntar-se al mes de novembre. El Tribunal Suprem va ordenar repetir el judici contra la mesa del Parlament del 2017 –que havia acabat amb diverses condemnes per desobediència– adduint la falta d'imparcialitat de dos dels magistrats del TSJC que hi havien participat: Barrientos i Ramos. L'alt tribunal espanyol va reconèixer que els dos jutges s'havien posicionat sobre els fets en l'admissió de la querella contra els membres de la mesa, cosa que els inhabilitava per pronunciar-se després.

Així doncs, en l'escrit que ara han presentat per inhibir-se en el judici contra Serret, tant Barrientos com Ramos defensen la seva actuació en tot moment, però admeten que no poden "obviar" els efectes del pronunciament del Suprem pel qual "va ser declarada la nul·litat del judici –contra la mesa– i se'n va ordenar la repetició". En definitiva, es volen estalviar que el Suprem puguin anul·lar i fer repetir el judici contra Serret si també acaba en sentència condemnatòria. En un segon escrit, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha paralitzat el procés contra la consellera –que estava pendent de conèixer la data del judici– fins que resolgui el cas dels dos magistrats.

El moviment de Barrientos i Ramos no pressuposa que Serret tingui més possibilitats de sortir indemne de tot plegat, però des d'ERC ho llegeixen com una victòria que no s'ha de passar per alt. Fonts del partit recorden que en el seu dia van demanar la recusació de Barrientos i Ramos i que va ser desestimada. Consideren que ara, amb els dos magistrats demanant la seva inhibició, se'ls acaba donant la raó per altres vies.

El cas de Garriga, Jové i Salvadó

La de Serret podria no ser l'única causa afectada per la decisió del Suprem de fer repetir el judici contra la mesa del 2017. Barrientos i Ramos també formen part del tribunal que ha de jutjar en els pròxims mesos –també pel seu paper en l'1-O– la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; el líder d'ERC al Parlament, Josep Maria Jové, i l'exsecretari d'Hisenda i actual president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó. Per ara, però, no consta que Barrientos i Ramos hagin demanat inhibir-se també en aquest cas.

Per contra, el TSJC va rebutjar apartar Barrientos del cas que jutjarà la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, ja que considera que l'ombra de parcialitat que pot afectar el jutge té a veure només amb les causes relacionades amb el Procés.

stats