El jutge manté Bassa i Forcadell en tercer grau mentre resol el recurs de la Fiscalia

Encara no s'ha comunicat la decisió respecte els presos de Lledoners

3 min
Dolors Bassa i Carme Forcadell amb l’expresident Quim Torra.

BarcelonaCarme Forcadell i Dolors Bassa seguiran en tercer grau mentre no es resolgui el fons del recurs de la Fiscalia. El jutge ha rebutjat suspendre el règim de semillibertat de totes dues malgrat la petició del ministeri públic, que considera que el magistrat està legalment obligat a deixar en suspens les seves sortides diàries de la presó. Segons l'escrit del jutge, el recurs de la Fiscalia només tindria caràcter suspensiu en cas que ja hi hagués una resolució judicial i, per tant, es presentés un recurs d'apel·lació. Per tant, anticipa que quan resolgui sobre el fons, encara que sigui a favor de les dues preses polítiques, el tercer grau quedaria suspès si la Fiscalia torna a presentar recurs, en aplicació de la disposició addicional cinquena de la llei orgànica del poder judicial.

Aquest últim punt afegeix un matís important respecte al que va decidir el jutge el juliol de l'any passat i que va confirmar al novembre. Aleshores, tot i el recurs de la Fiscalia, va mantenir en tercer grau a Bassa i Forcadell fins que el cas va ser resolt de forma definitiva al desembre pel tribunal sentenciador, en aquest cas el Suprem. Ara, en canvi, totes dues hauran de renunciar, almenys temporalment, a les sortides diàries i als caps de setmana a casa tan bon punt el ministeri públic presenti un recurs d'apel·lació. De la seva banda, els presos polítics de Lledoners continuen a l'espera de saber quina serà la resolució en el seu cas. Ells sí que van veure com se'ls hi suspenia la semillibertat al juliol, però en aquesta ocasió no serà la mateixa jutge -que malgrat la suspensió va avalar el tercer grau de tots ells- la que se n'encarregui.

Els nou presos polítics catalans van tornar a ser classificats en tercer grau el 28 de gener, la vigília de l'inici de la campanya electoral del 14-F. La Fiscalia, però, va esperar a l'endemà de les eleccions, el 15 de febrer, per recórrer aquesta classificació i demanar-ne la suspensió cautelar. Els arguments del ministeri públic són els mateixos que ha anat esgrimint des que els presos han anat gaudint de les sortides penitenciàries, ja fos a través de permisos, de l'aplicació del 100.2 per anar a treballar o a fer voluntariat o del tercer grau. En els seus escrits carrega directament contra el Govern per intentar "alterar la decisió condemnatòria de la sentència i el seu compliment efectiu" i fa una llista de motius pels quals els presos no haurien d'obtenir la semillibertat: "El compliment efectiu d'una part poc significativa de les penes imposades; la gravetat dels delictes comesos; el fet que la majoria no reconeguin la comissió delictiva i no n'assumeixin la seva responsabilitat; i la pública manifestació d'algun d'ells de la seva voluntat de tornar-ho a fer".

A diferència del que passava l'any passat, des de la setmana passada tots els presos polítics han complert ja almenys una quarta part de la condemna. Aquest no és pas un requisit per a la concessió del tercer grau (sí per als permisos), però tant els fiscals com el Suprem han anat argumentant que una condemna per sedició "exigeix una justificació reforçada" que no veuen en el cas dels polítics i activistes catalans.

Resolució dels recursos

El jutge assignat a les presons de Wad-Ras i de Puig de les Basses i el responsable de la de Lledoners resoldran en primera instància sobre la concessió del tercer grau per part de la Generalitat als nou presos polítics catalans. Ells també seran els que hauran de decidir sobre la suspensió d'aquesta classificació fins que el cas acabi tornant inexorablement al Tribunal Suprem. L'última paraula la tindrà, de nou, la sala que presideix Manuel Marchena i que al desembre va considerar que cap d'ells complia els requisits per poder gaudir de la semillibertat. En cas que els jutges de vigilància penitenciària tombessin els tercers graus, els presos també podrien presentar un recurs sabent, això sí, que l'última instància continuaria sent el Suprem.

stats